”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa

Mustikkasato on pääosin kypsynyt läntisellä Uudellamaalla. Marjoja on hyvin ja niille on kovasti kysyntää. Lohjan torilla oli perjantaina kello 11 aikaan myytävänä kokonaista kaksi rasiallista mustikoita.

Torilla mustikka maksoi perjantaina kahdeksan euroa litra ja 25 euroa kahden kilon ämpäri.

Maakylän tuoretuotteen myyjä Kia Kieksi kertoo, että mustikkaa menisi kaupan paljon enemmän, kuin sitä on saatu myyntiin.

– Poimijoista on pulaa, myyjä Julia Jokivalli sanoo.

Mustikkakauppaa käydäänkin nyt torin sijaan sosiaalisessa mediassa.

Vihtiläinen poimija tarjosi paikallisessa Facebook-ryhmässä perattua mustikkaa viiden euron litrahintaan. Yli kymmenen litran tilauksille hän tarjosi vielä ilmaisen kuljetuksen lähialueelle. Hänen ilmoitukseensa tuli hetkessä tilauksia liki 300 litran verran. Tämän jälkeen vihtiläinen poisti kommentoinnin päivityksestään lisätilausten estämiseksi.

Marjat poimitaan mahdollisimman puhtaina.

Ronit Airiola

Yksittäiset tarjoukset ämpärillisistä mustikoita ovat Facebook-ryhmissä menneet kaupan välittömästi sekä Lohjalla että Vihdissä. Kaikki tarjoajat ovat myyneet mustikat perattuina ja yleisimmin viiden euron litrahintaan.

Marjojen iso kysyntä on saanut myös huijarit liikkeelle. Sosiaalisen median ryhmissä kiertääkin kuvien kanssa varoituksia marjaämpäreistä, joissa pohjalla on muuta täytettä. Varoittajat antavatkin vinkin:

– Ostaessasi mustikoita kaada ne omaan ämpäriin.

Vihtiläinen pitopalveluyrittäjä Ronit Airiola katsoo tilauslistaa.

– 25 perheelle on marjat toimitettu, 15 on vielä jonossa, Airiola sanoo.

Hän toimii tukena ja avustajana maahanmuuttajaperheelle, joka poimii mustikoita. Airiola ottaa tilaukset vastaan, ja kun tarvittava määrä mustikoita on poimittu, hän ilmoittaa ostajalle, että marjat voi noutaa.

– Myymme ämpäreittäin ja ostaja tuo ämpärin tilalle.

Maahanmuuttajat ovat jo varsin rutinoituneita mustikoiden poimimiseen; Airiola kertoo, että he poimivat marjoja elannokseen jo neljättä vuotta.

– Työ on rankkaa, mutta he ovat erinomaisen ahkeria poimijoita, Airiola sanoo ja kertoo lähtevänsä itsekin nyt metsään, mustikoiden kysyntä on niin suurta.

– Värväsin tyttärenikin avuksi, hän sanoo.

Airiola kertoo, että marjat poimitaan mahdollisimman puhtaina, joten perkaaminen käy hellästi ja marjat pysyvät ehjinä.

– Ja me poimimme vain kypsiä marjoja, Airiola sanoo ja viittaa Facebookin keskusteluihin, joissa moitittiin liian aikaisin poiminnan aloittaneita marjakauppiaita.

– Nyt mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita. Tein juuri piirakkaa isoäitini ohjeella, Airiola heläyttää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat