Nummelalaiselle Jouni Valkamalle geokätköily on elämäntyyli – "Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi"

Jouni Valkama geokätkönsä luona näyttämässä, miten kätköt voivat maastoutua ympäristöön. Netta Huura

Netta Huura

Vihtiläinen Jouni Valkama on päässyt käymään paikoissa, missä monet muut perustallaajat eivät keksisi ikinä käydä. Valkama on möyrinyt viemäristöissä, kiipeillyt monenlaisissa paikoissa, kohdannut myrkkykäärmeen Dominikaanisen tasavallan sademetsässä, sukeltanut Maltalla ja melonut luolastoissa Thaimaassa. Kaiken tämän on mahdollistanut geokätköily.

– Geokätkökartan kanssa pääsee paikkoihin, joihin matkaoppaan kanssa ei löytäisi, Valkama kertoo.

Hän on löytänyt 4 655 kätköä 41:stä eri maasta vain viiden vuoden aikana. Innostus harrastusta kohtaan alkoi, kun Valkaman kaveri ehdotti hänelle kokeilemista. Valkama lähti etsimään ensimmäistä kätköä tyttärensä kanssa 25.4.2015.

– Sitten nälkä kasvoi syödessä ja halusin alkaa etsimään vaikeampia kätköjä ja ratkomaan mysteerikätköjä, joissa tehdään palapelejä, sudokuita tai ratkotaan monenlaisia koodeja, Valkama kertoo.

Kätköjen etsimisen lisäksi Valkama on ahkera kätköjen piilottaja. Geokätköilijät ovat nimenneet Vihdin Ruskelan alueen Jorppalandiaksi, Valkaman käyttäjänimen Jorppa Lanen mukaan, koska hän on piilottanut alueelle 25 kätköä.

– Saan hyvän fiiliksen, jos joku muu löytää ja tykkää minun kätköstäni, Valkama kertoo.

Kätköjä on monenlaisia, ja ne luokitellaan maaston ja vaikeusasteen mukaan. Valkama itse haluaa piilottaa kätkönsä siten, että monet ihmiset löytäisivät ne.

Lohjalta kätköjä löytyy 516, Vihdistä 499, Siuntiosta 91, Inkoosta 121 ja Raaseporista 181. Valkaman mielestä geokätköilyyn on helppo yhdistää muita harrastuksia, kuten lenkkeily, melonta, patikointi, hiihto, kiipeily, sukellus ja pyöräily. Valkama myös kertoo, että korona-aikaisten rajoituksien poiston jälkeen on ilmestynyt paljon uusia kätköjä, mikä voi johtua ihmisten lisääntyneestä vapaa-ajasta.

Geokätköily sopii hyvin ihmiselle, joka haluaa harrastaa yksin, mutta siitä pystyy tekemään itselleen myös yhteisöllisen harrastuksen. Kätköilijät järjestävät ajoittain miittejä, jonne harrastajat tulevat jakamaan kokemuksiaan.

Tänä vuonna geokätköily täytti 20 vuotta, ja Valkama voitti Geocaching HQ -arvonnasta kunnian järjestää merkkivuoden juhlat Vihdissä.

Ensimmäinen kätkö piilotettiin Amerikassa 3.5.2000, joten Valkama oli suunnitellut juhlat alunperin toukokuun kolmannelle päivälle. Koronan takia juhlia ei voitu järjestää, joten uusi päivämäärä on 30. elokuuta.

Valkama suosittelee geokätköilyä kaikenikäisille, jotka haluavat päästä liikkumaan ja näkemään uusia paikkoja Suomessa ja ulkomailla.

Miten aloittaa?

Geokätköily

Mene verkkosivulle www.geocaching.com.

Luo sivustolle ilmainen tunnus.

Lataa puhelimeen sovellus geocaching tai c:geo.

Selvitä verkkosivun tai sovelluksen avulla, missä lähin helppo ja kiinnostava geokätkö sijaitsee.

Kun kartalta löytää kiinnostavan geokätkön tiedot, on valmis etsintään.

Geokätköilystä voi lukea lisää nettisivulta www.geokätköt.fi

Kommentoi