Vihtiläinen puutarha, josta löytyy aina uutta ihmeteltävää

Punainen talo suurten valkoisten koivujen katveessa. Ovi käy varhain aamulla ja nainen suuntaa pihalle. Kaksi kissaa seurailee hänen puuhiaan.

– Minä olen aamuihminen, ja puutarhassa riittää töitä aamusta iltaan, Pirkko Pitkänen kertoo.

Pitkänen on asunut Huhmarissa vuodesta 1990 saakka avopuolisonsa Kauko Hiltulan kanssa. Kaksi vuotta he asuivat ensin vuokralla ennen kuin saivat ostaa paikan. Syntyjäänkin Pitkänen on vihtiläinen, kirkonkylästä lähtöisin, mutta hän on ehtinyt välissä asua ympäri Suomen.

– Täällä tuli heti se tunne, että tätä olen hakenut. Ihastuin yläkerran keltaiseksi maalattuun lattiaan ja tilaan.

Kun Pirkko Pitkänen asettui Huhmariin, sai hän siskoltaan kukkien ja kasvien alkuja.

– Siskolla on kaunis kaupunkipiha Karkkilassa, Pitkänen sanoo ja huomauttaa oman tyylinsä olevan sangen erilainen: – En ole hienon perään. Tämä ei ole mikään kaupunkipuutarha vaan puistomainen ympäristö.

Alkujaan piha oli nurmikkona. Nyt liki kolmenkymmenen vuoden laittamisen jälkeen puutarha on runsaudensarvi, jonka jokaisen kulman takaa paljastuu uutta ihasteltavaa ja ihmeteltävää. Koivujen rinnalla seisovat kirsikkapuut, omenapuut ja vaahterat. Joka puolella näkee liljoja, ruusuja, kärhöjä ja hortensioita.

– Kaikki on istutettu itse, joka ikinen pensas ja kukka. Tykkään laittaa puutarhaa.

Pitkänen sanoo rakentavansa mielellään ”onkaloita ja huoneita”. Käytäviä myöten voikin kulkea erilaisiin tiloihin, joissa on oma tunnelmansa.

– Tykkään siitä, että saan aina suunnitella uuden kohteen, Pitkänen kertoo. – Puutarha ei tule koskaan valmiiksi. Pyrin siihen, että puutarha elää ja muuttaa muotoaan.

Erilaisia tiloja puutarhaan mahtuukin, sillä tontti on suuri ja siitä puutarhana on aimo osuus: noin 5000 neliötä.

Pirkko Pitkänen hyödyntää pihallaan kaikenlaista vanhaa: puutarhaan ovat päätyneet niin joustinpatjojen rungot, vanhat kattotiilet, raudoitusverkot, vanhat ikkunat kuin sänkyjen päädytkin.

– Miksi lähteä raahaamaan niitä kaatopaikalle? Tykkään säilyttää vanhaa, olen sellainen rojunkerääjä, Pitkänen naurahtaa.

– Tämä on minun näköinen puutarha. Tästä on alkanut muodostua se, mitä olen koko ajan hakenut. Tarkoitus on saada vielä lisää ja lisää tunneleita, Pitkänen sanoo. Hän kertoo tekevänsä tunneleita myös talvisin lumilingon kanssa. Talvella pihan tunnelman luovat kynttilät ja lyhdyt, joita Pitkänen asettelee ympäri puutarhaa.

– Silloin täällä on avain oma maailmansa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat