Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zontien juhlakuukausi huipentui Vihdissä – Tanssi- ja kuvataidepajoja lapsille, stipendejä sekä tietoa naisen kuormituksesta ja palautumisesta

Zonta 100 v – juhlakuukauden päätöstapahtumassa Vihdin pääkirjastolla kuultiin Hiidenveden Zontakerhon jäsenen, Vihdin kunnanvaltuuston jäsenen ja liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Arja Uusitalon luennon aiheesta Naisen hyvinvointi ja palautuminen.

Elimistön palautuminen työn tai liikuntasuorituksen aiheuttamasta stressitilasta on elintärkeää, palautumattomuus sairastuttaa. Tärkeimmät tekijät palautumisessa ovat uni ja ravinto.

Arja Uusitalo on lääketieteen tohtori, joka on tutkinut itse kuormittumista ja palautumista.

Hän kuvaili, että rasituksen ja stressin sietokyky on kuin tankki, josta voi ammentaa vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Välillä tankkia täytyy myös ”täyttää” unella ja levolla sekä oikeanlaisella ravinnolla. Naisen palautuminen on hitaampaa kuin miehen ja iän mukana palautuminen vielä hidastuu.

Arja Uusitalo, itsekin nuorena kilpaurheilua harrastanut, antoi myös hyvän käytännön vinkin: jos esimerkiksi et ole kovin innostuneesti lähtenyt lenkille eikä liikkuminen 10 – 15 minuutin jälkeenkään ole alkanut tuntua miellyttävältä, on parasta kääntyä takaisin.

Silloin on nimittäin todennäköistä, että elimistösi käy ylikierroksilla ja se kaipaa lepoa, kyseessä ei siis olekaan laiskuus.

Lisäksi kuutiin tärkeää asiaa naisten ja miesten hormonaalisista eroista. Hormoneista johtuu myös se, että tyttöjen kehoon välttämättä murrosiässä alkaa kertyä rasvaa.

– Jos nuori nainen nykyisten kauneuskäsitysten mukaisesti yrittää päästä siitä eroon, ei kehityksen tuloksena välttämättä olekaan terve ja hyvinvoiva nainen. Hyvinvointi syntyy yksilön vuorovaikutuksessa ympäristöön ja ainakin täällä Suomessa naiset voivat itse vaikuttaa hyvinvointiinsa ja kokevatkin sen paremmaksi kuin miehet.

Luentosaliin oli kerääntynyt viitisenkymmentä kuulijaa, jotka kiittivät luennoitsijan selkeyttä ja asiantuntemusta.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossaan Hiidenveden Zontakerhon puheenjohtaja Tuula Tarvainen kertoi kansainvälisestikin voimakkaasti vaikuttaneesta suomalaisesta Zontasta, varatuomari Helvi Sipilästä sekä luovutti kerhon myöntämän stipendin.

Kannustaakseen nuoria naisia osallistumaan enemmän yhteiskunnallisiin asioihin paikallisesti ja kansainvälisesti, on kansainvälinen Zonta International – järjestö jakanut vuodesta 1990 lähtien Young Women in Public Affairs – palkinnon.

Tänä vuonna myös Hiidenveden Zontakerho, juhlavuoden kunniaksi, jakoi samassa hengessä 500 euron tunnustuspalkinnon.

Hakukelpoisia olivat Vihdin ja Karkkilan alueella asuvat 16-19-vuotiaat naiset, jotka ovat osoittaneet vankkaa sitoutumista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja joilla on näyttöä tässä työssä menestymisestä.

Tämän palkinnon saajaksi valikoitui 17-vuotias lukiolainen Netta Tuomisto Vihdin Tervalammelta.

Häntä ovat yhteiskunnalliset asiat ja vaikuttaminen kiinnostaneet pitkään. Netta on toiminut vuodesta 2017 Vihdin nuorisofoorumin jäsenenä. Nuorisofoorumin edustajana hän on osallistunut toimintaan mm. Vihdin kunnan kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa ja lasten ja nuorten lautakunnassa sekä maakunnalliseen nuorisovaltuustoon Vihdin edustajana.

Tällä hetkellä tunnustuksen saaja on luomassa kunnan toimijoiden kanssa Vihtiin uutta nuorten vaikuttamismallia.

Opiskelu Munkkiniemen lukion yhteiskunta- ja talouslinjalla on tukenut vaikuttamispyrkimyksiä.

Netta Tuomisto on osallistunut mm. Tampereella pidettyyn nuorten vaikuttajien huippukokoukseen sekä tutustunut koulunsa kautta Euroopan unionin toimintaan Strasbourgissa ja Frankfurtissa.

Jatkoajatuksistaan hän hakemuksessaan kertoi näin:

– Tulevaisuudessa haluan suuntautua alalle, jossa minulla olisi mahdollisuuksia vaikuttaa valtakunnallisella sekä mahdollisesti kansainvälisellä tasolla. Pidän miesten ja naisten tasa-arvoa yhteiskunnan kulmakivenä. Se motivoi minua vaikuttamaan naisena, sillä edelleenkin suurin osa vaikuttajista on miehiä.

Netta kertoi arvostavansa sitä, että on saanut tunnustuspalkinnon nimenomaan Zontilta.

Tuula Tarvainen kertoi lisäksi, että hakemuksia tutkittaessa huomattiin ilahtuneina, että tällä seudulla löytyy paljon aktiivisia ja ansioituneita nuoria naisia. Niinpä Zontakerho päätti – alkuperäisen tunnustuksen lisäksi – jakaa myös neljä kannustuspalkintoa.

Nämä kannustuspalkinnon saajat ovat myös hyvin ansioituneita nuoria naisia. He ovat Viivi Kuuspalo, Maisa Lampinen, Caroliina Larva ja Saana Saukkola, heistä Caroliina Larva oli myös mukana tapahtumassa.

Caroliina on toiminut aktiivisesti partiotoiminnassa, eläinsuojeluyhdistyksessä sekä Luksian opiskelijakuntien hallituksen puheenjohtajana.

Aamupäivällä kirjaston avustuksella järjestettiin Hiidenveden Zontakerhon, Vihdin Kuvataidekoulun ja Tanssiopisto Vinhan yhteistoimin lapsille kuvataide- ja tanssipajoja. Innostuneita osallistujia ilmestyi paikalle sopivasti, kaikki pääsivät mukaan ja tarvittaessa pienimpien vanhemmatkin.

Kuvataidepajojen vetäjä Ilma Ylirotu ohjasi ensin 6-9-vuotiaita ja sitten 3 -5-vuotiaita keskittyneitä lapsia taiteilemisessa. Tuloksena syntyi elävän näköisiä omakuvia ja esimerkiksi kuva formularadasta.

Tanssipajoissa Varpu Asialalla oli samoin sekä pienempiä että isompia liikkumisesta nauttivia ohjattavia. Liikuntapajojen päätyttyä iloinen puheensorina täytti luentosalin, kun punaposkiset tanssijat kertoivat kokemuksistaan toisilleen ja vanhemmilleen.

Zonta 100 – juhlavuoden aktiivisen lokakuun tapahtumat olivat maksuttomia. Varoja hyväntekeväisyyteen Hiidenveden Zontakerho on vuoden mittaan kerännyt muilla tavoilla. Kerho ottaa myös vastaan lahjoituksia.

Keväällä sovitun yhteistyön mukaisesti avustuksia jaetaan diakoniatyön kautta paikallisesti tyttöjen harrastustoiminnan ja koulunkäynnin tukemiseen. Diakoni Reetta Haahti-Seppälään voi näissä asioissa olla yhteydessä puh. 040-7592548.

Avustuksilla on tuettu myös esimerkiksi omaishoitajien arjesta selviytymistä. Zonta-järjestö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja kerätyt varat jaetaan siinä hengessä.

Kolmasosa tapahtumatuottoina kerätyistä varoista lahjoitetaan kansainväliseen toimintaan esimerkiksi lapsiavioliittojen estämiseksi.

Vuosina 2012 – 2018 on Hiidenveden Zontakerho käyttänyt paikalliseen avustamiseen yli 18.000 euroa ja kansainvälisiin kohteisiin lähes 8.000 euroa kerättyjä varoja.

Sivuilta www.zonta.fi/hiidevesi/ löytyy yhteydenottolomake, jota voi käyttää lisätietojen kysymiseen.