Tähdet lentävät ja saa toivoa – Marita Liulian maalaukset hehkuvat Galleria Pictorissa kultaisina, yönsinisinä ja vihreinä

Taiteilija Marita Liulia kertoo käyttävänsä maalauksissaan paljon kultaa: - Se loistaa pimeässä yössäkin. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Eräänä yönä taiteilija-ohjaaja Marita Liulia makasi laiturilla ja katseli taivasta. Tähdenlennot lensivät taivaan poikki vaakasuoraan.

Seuraavana päivänä Liulia meni työhuoneelleen ja maalasi valmiiksi maalauksen, jota hän oli tehnyt kymmenen vuotta.

Maalaus valmistui reilu viikko sitten. Nyt se on esillä Galleria Pictorissa, jossa avautui lauantaina Marita Liulian näyttely Tähtikirkas yö. Samanniminen maalaus on omistettu elokuun öille – sellaisille, joina tähdet lentävät ja saa toivoa.

– En yleensä kierrätä näyttelyitä, Marita Liulia kertoo. Tästä seuraa, että näyttelyt ovat uusia kokonaisuuksia, niin myös Galleria Pictorissa. Tähtikirkas yö -näyttelyn maalaukset ovat tämän vuoden töitä, Ikikesä-niminen teos valmistui itse asiassa vain muutamaa päivää ennen näyttelyn avajaisia.

– Olen tosi tuottelias. Tänä vuonna on jo tähän mennessä syntynyt 60 maalausta, Liulia toteaa.

Liulia tekee muutakin kuin maalauksia ja hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti esimerkiksi multimediateoksistaan. Näyttelyitä hän on pitänyt noin viidessäkymmenessä maassa, viimeksi Japanissa.

Tänä vuonna on jo syntynyt 60 maalausta.

Maalaamisen lisäksi Liulia esimerkiksi valokuvaa, tekee installaatioita, lyhytelokuvia, näyttämöteoksia, pelejä, kirjoja... Tänä kesänä hän kertoo keskittyneensä kirjoittamaan fiktiota.

– Kun korona-aika alkoi, päätin, että toteutan yhden unelman ja kirjoitan fiktiivisen kirjan, Liulia kertoo ja paljastaa, että kirja kertoo suhteista.

Taiteilija myöntää haluavansa haastaa itseään. Hänen mukaansa elämä kävisi tylsäksi ”jos koko ajan vain hiihtelisi tuttuja latuja”.

– Kun ryhtyy, niin tapahtuu, taiteilija hymyilee.

Marita Liulia sanoo, että hänen maalauksissaan näkyy se, missä hän on ollut, mitä nähnyt ja millaista kokenut. Kultaa hän kertoo käyttäneensä teoksissaan aina paljon, nyt kullan rinnalla on Pictorissa nähtävillä yönsinistä ja vihreää.

Taiteilija sanoo elementtien olevan itselleen tärkeitä. Hän on perehtynyt niihin sekä länsimaisen että itämaisen kulttuurin kautta. Pictorissa ovat edustettuina vesi, maa, tuli, ilma ja eetteri.

Liulia sanoo erityisesti eetterin olevan nyt korona-aikaan ajankohtainen, sillä eetterillä voidaan tarkoittaa näkymätöntä, ilmassa olevaa ainetta.

– Olemme aina olleet elementtien kanssa tekemisissä, Liulia sanoo ja huomauttaa, että nykyajan ihmisten ongelma on se, että vanha tieto unohtuu. Samalla saatetaan kadottaa yhteys luontoon. Näyttelyn maalauksissa ilmaistaankin tätä kaipuuta takaisin luontoon.

Marita Liulian näyttely Tähtikirkas yö 12.9. - 17.10. Galleria Pictorissa (Karhumäenpolku 5, Nummela). Avoinna torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 12-16.

Kommentoi