Hyödynnä soodaa, suolaa ja etikkaa – niksejä ekologiseen kodinhoitoon

Raili Kotamäki antoi kirjastolla neuvoja ekologiseen kodinhoitoon. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Ekologinen siivoaja vähentää asuntonsa kemikaalikuormaa. Hän valitsee luontoystävälliset siivousvälineet ja -aineet ja vähentää vedenkulutusta sekä ylipäätään siivouksen tarvetta kotonaan.

Nummelan Marttojen Raili Kotamäki kertoi maanantaina pääkirjastolla ekologisesta kodinhoidosta marttaillassa, joka oli kaikille aiheesta kiinnostuneille avoin.

– Kun siivoaa säännöllisesti, vaikka viisitoista minuuttia päivässä, ei lika pääse pinttymään ja pääsee paljon vähemmällä siivoamisella, Kotamäki vinkkaa. Näin siis ei pääse muodostumaan tarvetta vahvoille pesuaineillekaan. Siivoustarvetta voi vähentää myös estämällä lian kulkeutumisen kotiin: esimerkiksi ulkokengät kannattaa riisua heti sisään tultua.

– Eihän lattialle kerry kuin pölyä ja siihen ei ihmeellisiä aineita tarvitse: se lähtee jopa kuivalla mikrokuituliinalla.

Pikkulikoihinkin Kotamäki suosittelee kokeilemaan ensin vettä ja nihkeää mikrokuituliinaa.

Silloin kun pesuaineita kodinhoidossa tarvitaan, kannattaa niissä suosia ympäristömerkittyjä tuotteita – tai jopa ruokakaapin antimia. Jos oikein innostuu pesuaineita voi valmistaa itse.

Kotamäki kehottaa myös laimentamaan pesuaineita.

– Monta kertaa pesuaineet toimivat hyvin laimennettuina ja kuormittavat silloin ympäristöä paljon vähemmän eikä niitä tarvitse ostaakaan yhtä usein.

Ruokakaapista kodinhoitoon voi napata esimerkiksi sokerin, suolan, sitruunan ja soodan. Sokeripalalla puhdistaa vaikkapa lieden, suola tehoaa punaviinitahroihin, sitruuna puisiin leikkuulautoihin, sooda esimerkiksi rasvatahroihin tekstiileissä.

– Piimä tehoaa hometahroihin, Kotamäki neuvoo ja kertoo, että ruokaöljyllä voi puolestaan poistaa esimerkiksi pihkaa.

Etikka toimii moneen: sitä voi käyttää kahvinkeittimen puhdistamiseen, putkien avaamiseen ruokasoodan ja kiehuvan veden kanssa, suolatahrojen puhdistamiseen kengistä. Pyykinpesuunkin se sopii.

– Etikka on erinomainen huuhteluaine. Se pehmentää pyykkiä ja poistaa tosi tehokkaasti hienhajun.

Pyykinpesussa Kotamäki sanoo tärkeintä olevan oikean annostelun. Lisäksi on hyvä pestä täysiä koneellisia ja muistaa puhdistaa pesukone aika ajoin sitruunahapolla.

– Pelkällä tuulettamisellakin puhdistuvat monet vaatteet, Kotamäki myös muistuttaa. – Erityisesti villavaatteet ulos vaan!

Tee itse

Wc-istuimen puhdistuspommit

Wc-istuimen puhdistuspommeja varten sekoita kulhossa 1,5 dl ruokasoodaa ja 3/4 dl sitruunahappoa.

Laita 0,5 dl vettä suihkepulloon ja suihkuta sitä vähän kerrallaan seokseen koko ajan sekoittaen.

Lisää vettä niin vähän kuin mahdollista kuitenkin niin, että seoksesta tulee hieman muovailtavaa, kosteaa hiekkaa muistuttavaa. Seos on valmista, kun se pysyy puristettaessa juuri ja juuri kasassa.

Painele seos tiiviisti silikoniseen jääpalamuottiin. Anna kuivua yön yli ja irrota palat.

Lisää lopuksi halutessasi eteerisiä öljyä tiputtamalla yksi tippa jokaiseen pommiin.

Säilytä tiiviissä purkissa.

Käytä pudottamalla yksi puhdistuspommi wc-istuimeen. Anna vaikuttaa noin viisi minuuttia. Harjaa istuin puhtaaksi wc-harjalla ja huuhtele.

Martat

Kommentoi