Kokemus, kysyntä ja olemassa olevat työkalut rohkaisivat Toni Paakkisen perustamaan KylmäTimantin – "Ilmalämpöpumpuista on iso kysyntä"

Toni Paakkinen näyttää ilmalämpöpumpun suodatinta, joka tulee puhdistaa säännöllisesti. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Teen ilmalämpöpumppujen myyntiä, asennusta ja huoltoa, Toni Paakkinen kertoo hiljattain perustamastaan KylmäTimantti-yrityksestä.

Yritys tarjoaa myös pelkkää timanttiporausta, esimerkiksi kaukolämpöputkille. Paakkinen miettii, että tulevaisuudessa hän saattaa laajentaa kylmälaitteisiin.

– Kylmäalalla kaikkiaan on työvoimapula.

Paakkisella on alalta pitkä työkokemus. Hän työskenteli isänsä kylmälaiteyrityksessä 22 vuotta. Kun isä jäi eläkkeelle, Toni lähti palkolliseksi ilmalämpöpumppuihin keskittyneeseen yritykseen.

– Suurin piirtein kaksi vuotta olin siellä. Mielessä kyti kuitenkin koko ajan oma yritys, yrittäjäsukua kun olen.

Paakkisella oli jo valmiina osaamista mutta sen lisäksi hänellä oli lähes kaikki työkalut omasta takaa, eikä firman perustaminen vaatinut siis suuria investointeja. Myös työtilanne rohkaisi perustamaan oman yrityksen.

– Ilmalämpöpumpuista on todella iso kysyntä.

Otalampelainen Paakkinen kertoo yrityksensä toimivan koko Uudenmaan alueella.​ Ilmalämpöpumppuja hankitaan hänen kokemuksensa mukaan erityisen paljon kerrostaloihin ja jäähdyttämistarkoituksessa.

– Kerrostalot ovat usein betonielementeistä ja niiden rakenteet lämpiävät kesällä paljon. Silloin sisällä oleminen käy tukalaksi, Paakkinen sanoo ja kertoo lasketun, että pumpulla jäähdyttäminen maksaa päivää kohden eurosta kolmeen euroon.

Ilmalämpöpumpulla viilentää tiloja – mutta yhtä lailla sillä lämmittää.

– Ilmalämpöpumppu on sähkölämmityksen rinnalle hyvä vaihtoehto. Sillä säästää monta sataa vuodessa, Paakkinen vakuuttaa. Hän kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhteesta: – Pumppu antaa aina enemmän lämpöenergiaa kuin vie sähköä. Jos pumppu ottaa kilowatin sähköä, antaa se parhaimmillaan neljästä viiteen kilowattia lämpöä.

Paakkinen huomauttaa, että pumput kehittyvät koko ajan tehokkaammiksi. Myös muut ominaisuudet paranevat: nykylaitteet ovat aiempaa hiljaisempia ja niitä pystyy esimerkiksi säätämään etäyhteyden kautta kännykällä.

Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 1500 eurosta ylöspäin ja sen elinkaari on Paakkisen mukaan 10-15 vuotta. Jos laitetta huoltaa säännöllisesti, saa lisää käyttövuosia. Huolto on syytä tehdä myös siksi, että laite toimisi asianmukaisesti.

Asukkaiden tulee itse noin kuukauden välein imuroida tai pestä sisäyksikön suodattimet. Lisäksi perushuolto suositellaan tehtäväksi muutaman vuoden välein. Tällöin laite puretaan, pestään, desinfioidaan ja tarkastetaan kylmäaineiden määrä.

– Välillä laitteet ovat järkyttävässä kunnossa: esimerkiksi aivan homeessa.

Ilmanlämpöpumput voivat parantaa huoneilmaa – mutta homeisesta pumpusta ei tietysti ole sisäilmalle hyötyä, päinvastoin.

Paakkinen sanookin, että jo asennusvaiheessa pitää miettiä sitä, että pumppua pääsee helposti puhdistamaan.

– Välillä yksikkö on laitettu liian ylös tai hankalaan paikkaan, eikä asukas pääse siihen käsiksi.

Lisää: www.kylmatimantti.fi

Kommentoi