”Painovoimainen ilmanvaihto on vaikea laji” – asiaa ilmanvaihdosta rakennusvalvonnan näkökulmasta

– Lähtökohtaisesti painovoimainen ilmanvaihto hyväksytään siinä missä koneellinenkin, sanoo Timo Rautiainen, Karkkilan kaupungin rakennusvalvonnassa työskentelevä LVI-tarkastaja.

Hän suhtautuu luonnonmukaiseen eli painovoimaiseen ilmanvaihtoon kuitenkin kriittisesti, työssään näkemiensä ongelmien perusteella. Rautiainen sanookin, että painovoimaiseen ilmanvaihtoon liittyy paljon haasteita ja sen suunnittelussa tarvitaan hyvää kokonaisuuden hallintaa.

– Painovoimainen ilmanvaihto on vaikea laji, katoavaa kansanperinnettä, Rautiainen sanoo. Kun kaikki osa-alueet ovat kunnossa, se on kuitenkin toimiva ja perinteinen ratkaisu. Se perustuu luonnonlakeihin: siihen, että lämmin ilma nousee ylöspäin ja viileä laskeutuu alas.

Timo Rautiainen kertoi painovoimaisesta ilmanvaihdosta Luoteis-Uudenmaan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK -yhdistyksen järjestämässä perinteisessä seminaarissa, joka tänä vuonna siirtyi koronan takia keväältä syksyyn.

– Keskustelu painovoimaisen ilmanvaihdon ympärillä on värikästä ja mielenkiintoista, Timo Rautiainen toteaa.

Hänestä koneellista ilmanvaihtoa syyllistetään keskusteluissa paljon. Luonnonmukaista ilmanvaihtoa puolestaan ihannoidaan vanhana hyvänä menetelmänä.

Rautiaisen kokemuksen mukaan usein taustalla ovat mielikuvat – eivät faktapohjaiset perustelut.

Hän huomauttaa myös, että vaarin ajasta on pitkä aika tähän päivään: rakentamisessa ovat muuttuneet monet määräykset ja asetukset – mutta myös ihmisten odotukset esimerkiksi rakennusten vedottomuudesta. Myös ympäristön asettamat vaatimukset ovat saattaneet muuttua rintamamiestalon rakentamisaikojen jälkeen.

Ikävien yllätysten välttämiseksi Rautiainen neuvoo käymään ennakkokeskustelun rakennusvalvonnassa.

– Me kerromme kyllä, kuinka saa rakentaa.

Parhaiten Rautiaisen mielestä painovoimainen ilmanvaihto sopii korjausrakentamiseen ja vapaa-ajan rakentamiseen.

Uudisrakentamisessa painovoimainen ilmanvaihto asettaa Rautiaisen mielestä arkkitehtuurille kovia vaatimuksia.

– On syynsä sille, miksi rintamamiestalo on sen mallinen kuin on.

Yleisimpiä virheitä

– Kun halutaan perinteitä kunnioittaa, tulisi pyrkiä rakentamaan perinteitä kunnioittaen loppuun asti, LVI-tarkastaja Timo Rautiainen sanoo. Tämä tarkoittaa mm. riittävää määrää hormeja ja riittävän kokoisia raitisilmaventtiileitä.

Yksi yleisimpiä virheitä painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamisessa on Rautiaisen mukaan väärän tyyppisten ja väärän kokoisten venttiilien käyttäminen. Koneellisen poiston venttiilit eivät sovellu käytettäväksi painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä.

– Hyvin yleinen virhe on se, että seinäventtiilissä on termostaatti, Rautiainen sanoo. Hän muistuttaa, että on tärkeää, että ilmanvaihto toimii myös talvella.

Raitisilmaventtiilien puuttuminen on Rautiaisen kokemuksen mukaan yllättävän yleistä. Näiden puuttuessa voivat vuodot rakenteiden läpi aiheuttaa sisäilmaongelmia.

Yleinen virhe on myös riittämätön korkeusero, jolloin hormivaikutuskaan ei ole riittävä. Rautiainen huomauttaa, että ullakkorakentaminen onkin haasteellista.

Rautiainen painottaa, että käytönopastus on erittäin tärkeää. Painovoimainen ilmanvaihto vaatii jatkuvaa tarkkailua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat