”Ihmiset tarvitsevat kulttuuria” – Minkart-ikkunagalleria avautui Inari Krohnin näyttelyllä

Minna-Karoliina Heino esitteli Inari Krohnin näyttelyä Minkart-ikkunagallerian avajaisissa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Ihmiset tarvitsevat kulttuuria, etenkin raskaina aikoina. Taiteen yksi tärkeä tehtävä on tuoda iloa ja lohtua, sanoo vihtiläistaiteilija Inari Krohn.

Minkart-ikkunagalleria on avautunut kirkonkylään ja gallerian ensimmäisenä näyttelynä nähdään juuri Inari Krohnin töitä.

Ikkunagalleriaa Krohn kehuu hienoksi innovaatioksi. Hänen mielestään se laajentaa mahdollisuutta tutustua taiteeseen: galleria on avoinna jokaiselle ja kaikkina vuorokaudenaikoina.

– Tänäkin aikana on näin mahdollista tutustua taiteeseen ja saada siitä iloa elämäänsä, Krohn toteaa.

Ikkunagalleria onkin Krohnin mielestä hyvä lisä Vihdin kulttuuritarjontaan ja nostaa Vihtiä kulttuuripitäjänä.

Minkart-ikkunagallerian ensimmäisessä näyttelyssä on esillä Inari Krohnin grafiikkaa viime vuosilta. Krohn yhdistää teoksissaan klassisia, hyvin vanhoja grafiikan menetelmiä: eurooppalaista viivasyövytystä ja japanilaista vesiväripuupiirrosta.

Luonnon keskellä -näyttelyn teosten lähtökohtana on ollut taiteilijan oma luontokokemus. Krohn kertoo, että puut ja metsä ovat hänelle tärkeitä. Hän asuu metsän laidassa ja tarkkaileekin sitä jatkuvasti.

– Aina löydän jotakin uutta. Puista ja kasveista löytyy loputtomasti yksityiskohtia, Krohn sanoo.

Oman kotimaiseman lisäksi Krohnia kiehtoo toinenkin luontomiljöö: Kustavissa sijaitsevan kesäpaikan karu ja kallioinen merenranta.

– Saaristomäntyjä jaksan piirtää loputtomiin, Krohn toteaa ja huomauttaa, että jokainen puu on myös omanlaisensa, ainutlaatuinen yksilö.

Taiteilija huomauttaa, että ihminenkin on osa luontoa.

– Ihminen helposti vieraantuu luonnosta, kun elää kivisen kaupungin keskellä, Krohn toteaa mutta muistuttaa: –  Luonto on elämisen edellytys.

– Yksi oman elämäni tähtihetkistä. Haave toteutui, tuore galleristi Minna-Karoliina Heino kuvailee tunteitaan ikkunagallerian avautumisesta.

Minkart-ikkunagalleria avautui kirkonkylän joulunavauksen yhteydessä viime perjantaina.

– Tämä oli Minkart-ikkunagallerialle merkityksellinen avaus. Parempaa ei olisi voinut saada. Ympärillä käsityöläisiä ja yrittäjiä joulukaupoissa. On hienoa olla osa tätä kaikkea, Heino sanoo.

Hän kertoo, että näyttelytila rakentui yllättävän sujuvasti. Minkart-ikkunagalleria toimii Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunoissa. Sekä tilan tarjonneet kustantajat että galleristi ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

– Lopputulos on ihan erinomainen: tyylikäs, kaunis, valoisa, Heino hymyilee tyytyväisenä. – Ikkunagalleria tuo valoa kirkonkylään eli tekee juuri sen mitä toivoinkin.

– Jos tämä olisi missä tahansa isossa kaupungissa, pysähtyisin katsomaan, sanoo puolestaan Aurinko Kustannuksen kustantaja Jussi Erkintalo.

Hän on vaikuttunut gallerian ensimmäisestä näyttelystä, joka sopii hänen mielestään kirkonkylän tunnelmaan. Inari Krohnin kauniit teokset saisivatkin Erkintalon puolesta olla kustantamon ikkunoissa esillä pitkään – toisaalta hän odottaa jo innolla seuraavaakin näyttelyä.

– Toivottavasti ihmiset tulevat katsomaan ja nauttivat taiteesta, Erkintalo toivoo.

Ikkunagalleria

Minkart-ikkunagalleria toimii Vihdin kirkonkylässä, osoitteessa Niuhalanraitti 23.

Galleristina on Minka Heino ja toimistonsa ikkunat on gallerian käyttöön tarjonnut Aurinko Kustannus.

Ikkunagallerian näyttelyt ovat katsojille avoinna kellon ympäri.

Minkart-ikkunagalleria avautui 27.11. vihtiläisen taiteilijan Inari Krohnin näyttelyllä. Krohnin näyttely Luonnon keskellä on esillä 10.1.2021 saakka.

Kirjoja, jotka innostavat lukemaan – Aurinko Kustannuksen kirjasyksy on lastenkirjapainotteinen

Kommentoi