Diakoniatyössä on innostuttu ilahduttamaan – muistisairaille vihtiläisille hypistelymuhvi

Oletko huomannut, kuinka keskittyessäsi johonkin sormesi kiertyvät hiuskiehkurasi ympäri, korjailet silmälasiesi asentoa yhä uudelleen tai piirrät koukeroita paperin reunaan?

Sormet automaattisesti hakeutuvat tekemään jotain, kun yrität keskittyä. Mitäpä jos et pystyisi enää liikkumaan jaloillasi? Silloin sormet kaipaavat erityisesti jotain tekemistä.

Vihdin alueella asuu yli 300 muistisairasta senioria, jotka kaipaavat päiviinsä virikettä.

Vihdin seurakunta on nyt aloittamassa hanketta, jossa vapaaehtoisvoimin neulotaan pehmoisia hypistelymuhveja muistisairaille hoivakoteihin.

– Tavoitteenamme on, että jokainen vihtiläinen muistisairas saisi itselleen ikioman hypistelymuhvin, diakoni Ayda Meskanen kertoo ja jatkaa:

– Hypistelymuhvi lämmittää käsiä, kun iäkkäällä ei välttämättä enää ole ääreisverenkierto sama, mitä aiemmin.

Muhvien neulojia ja lankalahjoituksia kaivataan silti lisää!

– Tärkein juju on siinä, että hypistelymuhvin sisällä on puupampuloita, isoja nappeja, helmiä tai lankapalleroita, joita hypistelemällä seniori saa levottomuutta rauhoittumaan.

Eräs 90-vuotias herra sai jo oman hypistelymuhvinsa.

– Muistisairauden vuoksi hän ei kykene enää näyttämään tunteitaan. Saatuaan hypistelymuhvin, hän hypisteli sitä kolme tuntia. Välillä hän otti toisen käden pois muhvin sisältä ja silitti muhvia päältä kuin koiraa tai kissa.

Hypistelymuhveja on jo tullut vapaaehtoisilta, Ayda Meskanen iloitsee.

– Muhvien neulojia ja lankalahjoituksia kaivataan silti lisää! Innokkaille neulojille on olemassa seurakunnan saamia lahjoituslankoja, mutta lisääkin tarvitaan.

– Muhvin tekeminen on helppoa, voi seurata valmiita ohjeita tai käyttää mielikuvitustaan. Neuloa voi vaikkapa yhdistyksen, perheen tai ystäväporukan voimin.

Diakonia on jo ottanut yhteyttä Vihdissä eri yhteistyötahoihin ja sopinut muhvien toimittamisesta senioreille muun muassa Hiiden Omaishoitajat-yhdistyksen ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen muistipoliklinikan kanssa.

Ohjeita, lahjoituslankoja ja lisätietoja liittyen muhveihin, saa diakoni Ayda Meskaselta, ayda.meskanen@evl.fi, puh. 044 729 6920

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat