Rennosti rosollia – Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura tuo väriä kaamokseen

Taiteilijaseuran puheenjohtaja Seija Sainio ja lasitaidetta tekevä Viola Karvinen esittelivät seuran vuosinäyttelyä galleriassa. Helena Soinio

Helena Soinio

Talven harmaudessa kannattaa piipahtaa Galleria Lutsissa Lohjan Laurinkadulla piristämään mielialaansa upeilla väreillä.

Lutsissa avautui viikko sitten Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran vuosinäyttely Rennosti rosollia, jossa on mukana kuusitoista kovatasoista konkaria.

Teoksia on näyttelyssä mukana nyt vain 24, eli näyttely on tavanomaisia vuosikatselmuksia puolet pienempi. Pieni näyttely pienessä tilassa on kuitenkin niin moniääninen ja moniotteinen, että se on kokoaan suurempi.

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Seija Sainio arvelee, että korona-aika on saanut osan taiteilijoista elämään hiljaiseloa ja osa on hakeutunut tilapäisesti muihin töihin. Näyttelyitä ei nyt pidetä yhtä aktiivisesti kuin normaaliaikaan.

Kokonaisuuden avaa Leena Arnouldin suurikokoinen abstraktio, joka on tuttua Arnouldia pehmeine väriruudukkoineen. Kuvio on kuin lämmin tilkkupeite tai tyylitelty maisema lintuperspektiivistä. Tai ehkä päällekkäin laskeutuvia, kulmikkaita ajatuksia.

Minna Linjan akryyliabstraktio Niin paljon hyvää on kutkuttavan leiskahtava ja mukavan laajoin vedoin, runsaalla värillä klimppiseksi maalattu. Maija Westerbergin pienet, hiljaiset mysteerityöt taas ovat aina erityisen viehkeitä.

Seija Sainio kommentoi teoksillaan korona-ajan elämää ja tunnelmia teoksillaan Home sweet home ja Perfect day.

Julistetaiteen tyyliin ensimmäisessä lukee huojuvin kirjaimin kotimiljöön yllä ”We are safe”, ja yläkulmassa on pieni ikkuna, josta näkyy vähän maisemaa ja päivänvaloa. Mutta kotonakin ilmassa leijuu jokin epävarmuustekijä.

– Ollaan kuin käkikellossa, jokainen omassaan.

Mieltä keventäviä maalauksia kaamosaikaan ovat myös Katja Närhen muotokuvamaalaukset, jotka on upotettu kasvitaustaan, sekä Marja Savolaisen hehkuvan punainen ja taitavasti sommiteltu ruskateos.

Näyttelyssä on myös kaksi veistosta, joista Tommi Sandbergin metamorfoosimaisessa, leikkisänkammottavassa Fragmentaatiossa on hieno muoto.

Lisäksi Taidelainaamossa on uusi laaja ripustus alkaen Heli Kurimon valokuvista Eija Hasun ja Kirsti Anttilan hevosteoksiin.

Seija Sainio kertoo, että galleria on ollut koko korona-ajan auki lukuun ottamatta kevään kriisikuukautta maalis-huhtikuussa. Näyttelyt ovat pyörineet koko ajan ja niitä riittää myös eteenpäin säännöllisesti heinäkuulle saakka.

– Näyttelynpitäjiä on riittänyt hyvin. Maaliskuussa tehdään uudet valinnat hakijoista seuraavaan vuodenvaihteeseen saakka.

Kaikki eivät ehkä näinä aikoina uskaltaudu galleriaan, jos siellä on muita ihmisiä, mutta Lutsin mainion sijainnin ja suuren ikkunan ansiosta moni katselee töitä myös ulkoapäin. Tämänkin näyttelyn töistä suurin osa näkyy ikkunasta katsomalla.

– Teoksia on myös myyty näyttelyistä, jopa silloinkin kun galleriaa pystyi katsomaan vain ikkunasta. Ihmiset ottivat puhelimitse yhteyttä ja tiedustelivat töitä, kertoo Sainio.

Paikalla on aina galleria-assistentti Erkki Äyräväinen, joka valvoo että tilassa on aina korkeintaan kahdeksan ihmistä ja maskit ja turvavälit pysyvät.

Näyttely on avoinna 9.tammikuuta saakka. Laurinkatu 48, Lohja, avoinna ti–pe 14–18 ja la 10–14, pyhinä suljettu.

Kommentoi