"Pilliurkujen ääni tekee hyvää ihmiselle" – Nummelan seurakuntakeskukseen ostettiin urut Jokelan purettavasta kirkosta

– Nyt tämä on oikea kirkko, Vihdin seurakunnan johtava kanttori Kaisa-Leena Hannikainen kertoo seurakuntalaisen iloinneen.

Nummelan seurakuntakeskuksen kirkkosaliin on saatu pilliurut, monen vuoden tauon jälkeen.

Kirkkosalissa on vuodesta 2006 ollut pilliurkujen tilalla digisoitin. Kaisa-Leena Hannikainen on tullut Vihdin seurakuntaan työhön kuusi vuotta sitten ja kertoo koko tämän ajatelleensa, että tilanne on vain väliaikainen ja että urut olisi hyvä vielä joskus Nummelaan saada.

Uusien, pienehköjenkin urkujen hinnat lähtevät kuitenkin noin 200 000 eurosta, joten niiden hankinta ei ole vaikuttanut viime aikoina mahdolliselta.

Viime syksynä Hannikainen kertoo saaneensa vinkin. Jokelan kirkko Tuusulassa purettaisiin kokonaan – ja sieltä jäisivät tarpeettomiksi kirkkourut.

Johtava kanttori teki Vihdin kirkkoneuvostolle esityksen Jokelan urkujen hankkimisesta, ja neuvosto tarttui mahdollisuuteen.

Urut maksoivat 15 000 euroa.

Jokelan kirkko edustaa samaa aikakautta ja tyyliä Nummelan seurakuntakeskuksen kanssa. Jokelassa käytössä olleet urut ovat 9-äänikertaiset ja kaksisormioiset. Vuonna 1987 rakennettuja urkuja on huollettu säännöllisesti.

– Harvoin on tarjolla näin hyväkuntoisia urkuja, Hannikainen sanoo. Hän uskookin, että uruilla on käyttöikää vielä useita kymmeniä vuosia.

Urut siirrettiin toissaviikolla Jokelasta Nummelaan. Juha Virtanen Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy:stä kertoo, että urut tuotiin kolmessa kuormassa. Virtanen sanoo, että siirto onnistui yllättävän helposti, vaikka urkujen alaosa yksinään painaa jo pari-kolmesataa kiloa.

Urut pystytettiin tarkan harkinnan jälkeen salin vasempaan takanurkkaan.

Kun urut oli saatu paikalleen, alkoi äänitys.

– Sovitetaan saundi tähän tilaan, Virtanen selittää termiä. Hän kertoo, että äänitys on siis soinnin rakentamista.

– Jokainen pilli käydään läpi, että ne soivat oikealla voimalla ja sävyllä, Virtanen sanoo. Nummelan seurakuntakeskuksen uusissa uruissa on yhteensä viisisataa pilliä.

Viimeisenä vaiheena oli urkujen viritys.

Virtanen kertoo työn sujuneen hyvin. Kaikkineen työ tuli valmiiksi viime viikon lopulla.

Johtava kanttori Hannikainen kiittelee, että urut sopivat hyvin tilaan niin äänimääränsä kuin mitoituksensa puolesta.

Kaisa-Leena Hannikaisen mielestä Nummelan seurakuntakeskuksen kirkkosalissa pitää olla monipuoliset mahdollisuudet monenlaisen musiikin toteuttamiselle, palveleehan sali isoa osaa vihtiläisistä erityisesti jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa.

Hannikaisen mukaan uruille on tarvetta etenkin nyt, kun hautaansiunaukset ovat lisääntyneet Nummelassa huomattavasti Irjalan siunauskappelin sulkemisen jälkeen. Hautaansiunauksiin perinteistä urkumusiikkia toivotaan ja niissä sillä on iso merkitys.

– Pilliurkujen akustinen, resonoiva ääni tekee hyvää ihmiselle. Se hoitaa, Hannikainen sanoo.

Hannikainen arvelee, että urkujen saaminen tarjoaa myös lisää mahdollisuuksia konserttien järjestämiseen Nummelan seurakuntakeskuksella – sitten kun koronatilanne ja rajoitukset joskus tulevaisuudessa helpottavat.

– Ajattelen, että nämä urut ovat joululahja seurakuntalaisille, Kaisa-Leena Hannikainen sanoo. – Toivottavasti mahdollisimman pian tulee mahdollisuus niiden ääntä kuulla ihan luonnossa, mutta sitä ennen varmasti tulemme välittämään jo urkuterveisiä verkon kautta.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat