”Saataisiinpa vihtiläistä väriä mukaan” – Ääniä Festivaali etsii esiintyjiä kesätapahtumaan Äänekoskelle

Nummelalainen Katja Vauhkonen vastaa uuden, Äänekoskella järjestettävän festivaalin tunnushahmon kuvituksista. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

On niin paljon tärkeitä ääniä. Tälle ajatukselle rakentuu uusi Ääniä Festivaali, joka järjestetään ensi kesänä Äänekoskella. Tapahtuman järjestelyissä mukana oleva Katja Vauhkonen toivoo, että tapahtumassa on mukana ääniä myös Vihdistä.

Vauhkonen vinkkaa, että festivaalilla on parhaillaan menossa taiteilijahaku.

– Olisi hienoa, että saataisiin täältä vihtiläistä väriä mukaan. Toivon, että vihtiläiset harrastajat, ammattilaiset ja kulttuuri-ihmiset ottaisivat rohkeasti yhteyttä.

Katja Vauhkonen on kotoisin Äänekoskelta ja hänen vanhempansa asuvat siellä edelleen. Itse nainen on kuitenkin asunut jo reilut kolme vuotta Nummelassa. Vihtiin hänet on tuonut rakkaus.

– Tämä on mukavaa seutua. Täällä on vehreämpää ja väljempää kuin pääkaupunkiseudulla.

Vauhkonen kertoo, että synnyinpitäjä Äänekoski on myös luonnonkaunis: on järviä ja kaunista maisemaa. Hän luonnehtii Keski-Suomessa sijaitsevaa Äänekoskea pieneksi teollisuuskaupungiksi, jossa on yllättävän vireä kulttuurielämä.

– Se on minulle juurien paikka. Kyllä sinne aina kaipaa, vaikka muualla asuukin.

Vauhkonen sanoo, että Nummelasta on kuitenkin tullut hänelle kotipaikka. Hän haluaisikin yhdistää juuret ja nykyisyyden: esitellä vihtiläistä osaamista Äänekoskella.

– Olisi hienoa saada täältä festivaalille mukaan taitavia ihmisiä, Vauhkonen miettii. – Minusta se olisi hyvää kulttuurivientiä maakuntien välillä ja oiva tilaisuus verkottoitua taiteilijoiden ja tuottajien kesken.

Vauhkonen valmistui kulttuurituottajaksi vuonna 2017. Ammattikorkeakoulun lopputyöksi hän teki markkinointisuunnitelman Äänekoskella järjestetylle Keitelejazzille. Valitettavasti perinteinen tapahtuma lopetetettiin eikä Vauhkosen opinnäytetyötä ehditty hyödyntää.

– Kun kuulin uudesta festarista, laitoin linkkinä opinnäytteen ja kysyin, olisiko tästä hyötyä.

Sitä myötä Vauhkonen päätyi mukaan järjestämään Ääniä Festivaalia. Hän tekee festivaalille muun muassa grafiikoita, viestintää, markkinointia ja rekrytoi vapaaehtoisia.

– Uskon, että Äänekoskella on kovakin kaipuu kesätapahtumalle, kun on totuttu siihen, että sellainen aina järjestetään.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma on monitaidefestivaali, ja Vauhkonen sanookin, että kaikkien taiteenalojen osaajat ovat tervetulleita hakemaan mukaan. Musiikkiesityksiä on jo luvassa useita, mutta järjestäjät hakevat laajempaa kattausta: teatteria, kuvatataiteita ja vaikkapa stand up -komiikkaa.

– Mitä ikinä ihmisten mielikuvitus keksii, Vauhkonen kannustaa.

– Toiminta-ajatuksena on tehdä mahdollisimman matalan kynnyksen tapahtuma. Esteettömyys, osallistavuus ja ekologisuus ovat tärkeät arvot.

Useat tapahtumista ovat yleisölle ilmaisia.

– Pyritään tekemään mukava, rento ja hauska tapahtuma, jossa viihtyy, Vauhkonen sanoo. Hän kertoo, että tapahtumaan on tulossa myös digitaalista sisältöä.

– Sitä voi katsoa vaikka omalta kotisohvalta ja Vihdistäkin, Vauhkonen hymyilee.

Ääniä Festivaali

Taiteilijahaku

Ääniä Festivaali järjestetään ensi kesänä, heinä-elokuun vaihteessa Äänekoskella.

Tapahtuma on ensimmäistä kertaa järjestettävä monitaiteellinen, viisipäiväinen festivaali. Se levittäytyy useisiin tapahtumpaikkoihin ympäri kaupunkialuetta.

Tapahtumaa järjestävät Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki OSK ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry.

Järjestäjät etsivät eri taiteenlajeja edustavia esiintyjiä ohjelmistoon. Taiteilijahaku on parhaillaan käynnissä ja kiinnostuneet voivat hakea festivaalille lomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.aaniafestivaali.fi.

Ääniä Festivaali on voittoa tavoittelematon.

Taiteilijoille maksetaan esiintymiskorvaus.

Kommentoi