”Jäällä liikkumista on syytä välttää” – Lumen alla vaanii kohvajää, joka ei välttämättä kannattele

Enäjärven rannalla Kotkaniemen kartanon lähellä ympärivuotisesti mökkeilevä Anneli Similä odottaa maltilla jäiden vahvistumista ennen jäälle menoa. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Enäjärven rannalla mökkeilevä helsinkiläinen Anneli Similä toteaa, ettei ole vielä tänä talvena rohjennut jäälle.

– En vielä lähtisi jäälle onneani koittamaan, vaikka tykkään hiihtää jäällä ja olemme puolisoni kanssa monena talvena hiihtäneet jäätä pitkin Nummelaan, Similä sanoo.

– Mutta kyllä tuolla jäällä on pilkkijöitä näkynyt, viimeksi näin juuri tunti sitten mökkinaapurin olevan pilkillä kaverinsa kanssa vajaa sata metriä rannasta.

Similä oli kysäissyt naapuriltaan, miten tämä oli rohjennut jäälle.

– Naapuri vastasi, että ”on naskalit mukana”. Lauantaina toinen mökkinaapuri kertoi mitanneensa jään paksuudeksi jo 20 senttiä. Hän oli pukeutunut kelluntapukuun ja kertoi ”tottuneensa jäihin putoamiseen”, Similä kertoo.

Vesistöjen talvinäytteenotto ei ole vielä Etelä-Suomessa alkanut eli jäiden paksuutta tai kantavuutta ei ole voitu mitata vielä turvallisesti, varoittaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n vesistöasiantuntija Tiina Asp muistuttaa, että huolimatta ulkona paukkuneista pakkasista lumipeitteen alla saattaa vaania kohvajää.

– Lumikerros eristää lämpöä, eli vaikka ulkona on reippaasti miinusasteita, se ei välttämättä riitä jäädyttämään järvien jäätä. Lumen alla lämpötila on eri kuin ilman lämpötila. Täten lumen alla voi olla jopa sulaa vettä, Asp sanoo.

– Jäähän saattaa muodostua eri paksuisia kerroksia, eikä mikään niistä välttämättä kannattele ihmistä.

Asp kertoo, että kenttämestarit eivät ole vielä tehneet havaintoja läntisellä Uudellamaalla jäiden paksuuksista.

– Mittauksia ei voi vielä tehdä turvallisesti. Talvinäytteenotot aloitetaan yleensä vasta helmikuun puolella.

Ympäristö.fi -sivulta käy ilmi, että lähinnä Vihtiä järven jäänpaksuutta on mitattu Espoossa. Pitkäjärven jään paksuudeksi on mitattu 10.1.seitsemän senttimetriä, joka on 15 senttimetriä vähemmän kuin keskiarvotulos vuosien 1996 – 2020 aikana, jolloin mittauksia on tehty. Sivulla todetaan, että arvot eivät ole virallisia ja että ne ovat tarkistamattomia.

Koko maan vesistöjen jää on 10–30 senttimetriä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Vesistöjen jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella sekä eri puolilla Suomea.

– Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti. Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään paksuuskasvua, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä, joten jäällä liikkumista on nyt syytä välttää ja odottaa niiden vahvistumista, Asp muistuttaa.

Viime päivien pakkassään myötä monet pienemmät järvet myös eteläisessä ja lounaisessa Suomessa ovat saaneet yhtenäisen heikon jääpeitteen, jonka kantavuus on arpapeliä.

Älä mene koiran perässä jäälle

Jos koira juoksee heikolle jäälle, tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona juosta perään. Muista, että mikäli jää ei kestä koiran painoa, ei se todennäköisesti kestä myöskään ihmisen painoa.

Pyri itse pysymään mahdollisimman rauhallisena. Koiran voi yrittää houkutella pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Soita välittömästi pelastusapua paikalle, jos koira putoaa jäihin. Älä juokse koiran perään jäälle.

Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään tai sen vointi on heikko, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lähde Agria Eläinvakuutus

Kommentoi