Taekwondoa epidemian keskellä – Vihdin Taekwondoseura panostaa tänä vuonna lasten ja nuorten toimintaan

Valokuva seuran treeneistä. Etualalla vasemmalla seuran puheenjohtaja Kari Sirviö, joka on myös Suomen Taekwondoliiton hallituksen istuva puheenjohtaja.

Niina Kemppainen

Uusi vuosikymmen potkaistiin käyntiin Vihdin Taekwondoseurassa tarmokkaasti normitreeneillä, uudella alkeiskurssilla ja liikesarjojen suomenmestaruudella.

Sitten koronapandemia rantautui Suomeen ja pakotti seuran toimimaan poikkeusoloissa.

Seuran johtokunta kuunteli tarkalla korvalla maailmalta ja kotimaasta kantautuvia uutisia pahenevasta tautitilanteesta. Maaliskuun puolessa välissä tehtiin muiden kamppailuseurojen tapaan päätös treenitauosta harrastajien turvallisuuden takaamiseksi.

Etätöiden ja virtuaalipalaverien innoittamana muutamat aktiiviset ohjaajat alkoivat järjestää etätreenejä, jotka keräsivät viikoittain harrastajia webbikameroiden ääreen liikkumaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Taekwondoseuraa edustava Jeppe A u kio saavutti liikesarjojen alle 40-vuotiaiden miesten suomenmestaruuden sekä sijoittui hopealle yli 30-vuotiaiden parisarjassa ja ryhmäsarjassa Joensuussa 1.2.2020 järjestetyissä SM-kisoissa.

Seuran kisaryhmä lähti huolellisesti valmistautuneina 7.3.2020 pidettyyn Lohja Open -liikesarjakisaan.

Kultaa pokkasivat Jeppe Aukio (alle 40 miehet ja ryhmät yli 30) sekä Henna Honkala, Heidi Natunen ja Tuomas Tidenberg (ryhmät harrastajat). Natunen ja Tidenberg voittivat lisäksi sarjan parit ylemmät.

Hopeaa saavuttivat Natunen (puna-mustat naiset), Tidenberg (puna-mustat miehet), Niina Kemppainen (Diesel naiset) ja Juha Vehmas (Diesel miehet). Pronssiset mitalit saivat lisäksi Honkala (siniset naiset) ja Robert Kamphuis (yli 40 miehet). Tällä mitalisaaliilla seura oli kisojen toiseksi menestynein.

Valokuvassa seuran liikesarjojen kisaryhmä Lohjan kisoissa 7.3.2020. Vasemmalta oikealle: Robert Kamphuis, Jeppe Aukio, Juha Vehmas, Tuomas Tidenberg, Heidi Natunen, Henna Honkala, Niina Kemppainen ja Riikka Itäranta.

Epidemia keskeytti lupaavasti alkaneen kotimaan kisakauden, mutta tarjosi samalla uusia kokemuksia.

Liikesarjat arvosteluun perustuvana kilpailumuotona soveltuivat hyvin online-muotoon, ja kansainvälisen kisakokemuksen kartuttaminen tuli helpoksi, kun suoritukset kuvattiin videolle ja lähetettiin järjestäjäorganisaatiolle pisteytettäväksi.

Samoin taekwondo-ottelu osoittautui toimivaksi etäkilpailumuodoksi.

Online-kilpailujen ammattilaiseksikin tituleerattu Aukio on kerännyt vuoden aikana huiman kokoelman kultamitaleja ja kovia sijoituksia liikesarjoissa.

Lisäksi hän edusti Suomea ensimmäisissä ottelun 1st Tusah Virtual World Championship -kisoissa voittaen sarjansa. Kultaa tuli myös ottelun 1st Virtual Taekwondo International Championships -kisoista.

Aukio vieraili myös Ylen Olohuone-ohjelmassa kertomassa online-kilpailuista.

Kansainvälistä kisakokemusta liikesarjoissa ovat Aukion lisäksi keränneet seuran Heidi Natunen voittaen kovilla pisteillä nuorten puna-mustavöisten naisten sarjat argentiinalaisissa Torneo Virtual de Poomsae 2020 ja Santo Tome Open -kilpailuissa.

Niina Kemppainen voitti Santo Tome Openissa puna-mustavöisten aikuisten naisten sarjan ja samassa kisassa Tuomas Tidenberg sijoittui hopealle nuorten puna-mustavöisten miesten sarjassa.

Lisäksi Natunen ja Tidenberg pokkasivat virtuaalikultaa nuorten parisarjasta.

Läsnätreeneihin päästiin palaamaan kesäkuun alussa ja treenit pyörivät normaalin aikataulun mukaisesti marraskuun loppupuolelle saakka.

Turvallisen harjoittelun mahdollistamiseksi muun muassa luovuttiin lähikontaktia vaativista harjoitteista, tehostettiin siivousta ja välineiden desinfiointia, huolehdittiin käsidesin riittävyydestä ja käytettiin kasvomaskeja hallin yleisissä tiloissa liikuttaessa.

Harjoituksiin osallistuneista harrastajista pidettiin tarkkaa kirjanpitoa, jotta mahdolliset virukselle altistumiset olisi voitu yksilöidä.

Varotoimenpiteet osoittautuivat käytännössä toimiviksi, sillä seurassa ei ole tullut ilmi tartuntoja eikä altistumista.

Koronaepidemian ei annettu lamauttaa toimintaa. Etätreenien kehittämisen lisäksi seurassa panostettiin ohjaajien ja muiden seura-aktiivien osaamisen ylläpitämiseen.

Erityisesti nuorille ohjaamisesta innostuneille apuohjaajille tarjottiin mahdollisuuksia osallistua verkkokoulutuksiin seuran taloudellisella tuella.

Syksyllä seura järjesti ohjaajilleen hätäensiapukoulutuksen, joka tilattiin vihtiläiseltä Medegolta.

Taloudellinen panostus koulutuksiin oli mahdollista, sillä seura sai maksuvapautuksen tilavuokrasta harjoitustoiminnan tauon ajaksi.

Valokuva ohjaajien hätäensiapukoulutuksesta. Kuvassa kouluttaja Sanna Rantanen Medegosta.

Vaikka moni perinteikäs tapahtuma, kuten koko seuran yhteinen pikkujoulutreeni on jouduttu perumaan, pidetään katseet tiukasti tulevaisuudessa.

Erityisesti lasten ja nuorten toimintaan panostetaan tänä vuonna.

Suunnitelmissa on myös lasten viisipäiväinen kesäleiri, jolle Bertta Hernbergin säätiö on myöntänyt taloudellista tukea. Säätiön myöntämällä tuella seura pystyy tarjoamaan useammalle vähävaraisen perheen lapselle ilmaisen osallistumisen leirille.

Korealainen kamppailulaji

Taekwondo on korealainen kamppailulaji, joka tunnetaan erityisesti näyttävistä hyppypotkuista sekä vauhdikkaasta täyskontaktiottelusta, joka on ollut olympialaji vuodesta 2000 alkaen.

Kilpaurheilun lisäksi laji tarjoaa monipuolisen ja kehittävän harrastuksen aivan kaikille.

Vihdin Taekwondoseuran toiminta käynnistyi vuonna 1991, kun seuran perustivat Marcos Kuusjärvi, Kai Ekholm ja Jari Seppälä.

Toiminta on ollut perustamisesta asti paikallisesti aktiivista.

Monen lajissa kansainvälisesti menestyneen urheilijan ura on alkanut juuri Vihdin Taekwondoseurasta.

Seuralla on keskeinen rooli lajin kehittämisessä valtakunnallisesti, sillä seuran puheenjohtaja Kari Sirviö on toiminut vuodesta 2019 alkaen myös Suomen Taekwondoliiton hallituksen puheenjohtajana.

Lisäksi seuran ottelu- ja junioritoiminnasta vastaava Ville Montonen on Suomen Taekwondoliiton ottelutuomarivaliokunnan jäsen.

Vuosi 2021 on Vihdin Taekwondoseuran 30. toimintavuosi.

Kommentoi