"Pidetään liikkumisen liekkiä yllä" – Liikunnallisen elämäntavan hanke tarjoaa muun muassa seniorien kuntosaliryhmiä

Seniorikuntosali-ryhmän osallistujat Sirkka Hagman ja Helena Keskitalo sanovat, että kunnossa ei pysy, jollei liiku. Hanketyöntekijä Liisa Malmberg ja yrittäjä Paula Liljeström muistuttavat, että ikäihmisen kannattaa voiman lisäksi harjoitella myös tasapainoa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Liikunnallinen elämäntapa suuressa näkökulmassa vähentää terveydenhuollon kustannuksia, Vihdin kunnan hanketyöntekijä Liisa Malmberg sanoo.

Kansanterveydellisten sairauksien lisäksi liikunta vaikuttaa myös esimerkiksi muistiin. Malmberg huomauttaa, että usein puhutaan liikunnan fyysisistä vaikutuksista – mutta liikunta lisää myös psyykkistä terveyttä vähentämällä masennuksen ja ahdistuksen oireita.

Malmberg työskentelee Liikunnallinen elämäntapa vihtiläisen hyvinvoinnin perustana -hankkeessa, jota ryhdyttiin suunnittelemaan kunnassa viime keväänä. Varsinaisesti hanke käynnistyi Malmbergin aloitettua työnsä elokuussa. Malmberg opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi ja tekee vielä myös opinnäytetyötään.

– Tämä on mielenkiintoinen ja kokonaisvaltainen hanke, joka kehittää paljon ammatillista osaamista. Koen tosi tärkeäksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen.

Hanke on kolmivuotinen. Tälle ensimmäiselle vuodelle Vihti on saanut aluehallintovirastolta 11 000 euroa. Rahoitus haetaan vuodeksi kerrallaan.

Malmberg sanoo, että hankkeen on tarkoitus kattaa koko väestö lapsista ikäihmisiin. Se jakautuukin neljään osa-alueeseen: liikkuva aikuinen, ikiliikkujat, kotouttava liikunta ja luontoliikunta.

Kukin osa sisältää erilaisia toimintoja. Malmberg kertoo, että esimerkiksi liikkuva aikuinen -osiossa kehitetään liikuntalähetettä aiempaa toimivammaksi yhteistyössä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kanssa.

Ikiliikkujiin liittyen Malmberg on käynnistämässä liikuntaraati-toimintaa, jossa eläkejärjestöjen edustajat pääsisivät tuomaan tietoon järjestöjen toiveita liikunnan osalta.

– Osallisuus on tärkeätä. Jos saa itse päättää, todennäköisemmin osallistuukin.

Ikiliikkujille on tarjolla myös neljä uutta seniorikuntosali-ryhmää.

– Ryhmien tavoitteena on voiman ja tasapainon ylläpito. Nämä laskevat vauhdilla iän myötä, Malmberg sanoo. Hän huomauttaa, että myös mahdollisuus tavata toisia on ikäihmisten ryhmissä tärkeä.

Kunta järjestää myös omissa tiloissaan ryhmiä, mutta uusista ryhmistä kaksi toteutetaan kirkonkylän Kuntokeskus Balanssin kanssa ja kaksi Nummelassa Ilona Liikunnan kanssa.

– Hankkeen myötä on saatu yhteistyökumppaneita ja siten on saatu laajennettua tarjontaa. Kysyntää selkeästi on, Malmberg sanoo. Hän kertoo, että ryhmäkoot on pidetty pieninä koronan takia. Joissakin ryhmissä on kuitenkin tilaa, ja Malmberg neuvookin kiinnostuneita ottamaan yhteyttä työnjohdolliseen liikunnanohjaaja Pekka Leinoseen (044 4675378 tai pekka.leinonen@vihti.fi).

– Suurin osa ryhmissä on naisia, olisi kiva saada miehiäkin enemmän mukaan, kannustaa Ilona Liikunnan yrittäjä Paula Liljeström. – Kynnys lähteä liikkumaan voi olla iso, mutta meille saa tulla rapakunnossa ja kremppoineen päivineen. Vaihtoehtoja on kaikille.

Liljeströmin mielestä yhteistyö kunnan kanssa on hyvä asia: kuntalaisille saadaan näin lisää palvelua ja mahdollisuuksia.

– Yhteinen tavoite on, että saadaan pidettyä ikäihmiset hyvässä kunnossa. Pidetään liikkumisen liekkiä yllä!

Kommentoi