Kiinteistöliitto selvitti kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia – Vihti on kolmanneksi kallein

Vihdissä asumisen kustannukset olivat alkuvuoden kustannusten perusteella 59 kunnan vertailussa maan kolmanneksi kalleimmat. Vesa Valtonen

Henna Sotamaa-Leino

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat korkeimmat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä, ilmenee Kiinteistöliiton selvityksestä, jossa oli mukana 59 kuntaa.

Näissä kaikissa kunnissa kustannukset olivat vähintään 3,10 euroa neliöltä kuukaudessa.

Läntisen Uudenmaan kunnista kustannukset olivat selvästi korkeimmat Vihdissä: 3,14 euroa neliöltä.

Lohjalla kiinteistökustannukset olivat selvityksen mukaan 2,80 euroa neliöltä, mikä on niukasti enemmän kuin kuntien keskiarvo 2,72 euroa neliöltä.

Läntisen Uudenmaan kunnista ainoana keskiarvon alitti Raasepori, jossa kustannukset olivat 2,69 euroa neliöltä.

Indeksitalo 2020 -tietoaineistossa on mukana kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Lohja sijoittui vertailussa 25. kalleimmaksi ja Raasepori 39. kalleimmaksi.

Käytännössä kustannuserot tarkoittavat jopa tuhannen euron eroa eri kuntien asuinkustannuksissa. Kiinteistöliitto toteaakin, että kuntien väliset kustannuserot ovat muodostuneet suuriksi.

Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa.

Vihdissä vastaava summa on 3 348 euroa vuodessa, Lohjalla 3 024 euroa vuodessa ja Raaseporissa 2 905. Toisin sanoen Raaseporissa 90-neliöisessä asunnossa asuva säästää Vihdissä, samankokoisessa asunnossa asuvaan verrattuna lähes 450 euroa.

Selvitykseen on laskettu mukaan kiinteistöverot, kaukolämpö, vesi- ja jätevesimaksut, kiinteistösähkö, ja jätehuolto.

Vihdissä erityisen kallis oli kaukolämmön osuus: 1,67 euroa neliöltä, mikä on selvästi enemmän kuin yhdessäkään muussa kunnassa.

Lohja ylitti keskiarvon kaukolämmön hinnassa (1,39 euro neliöltä), kiinteistösähkössä (0,26 euroa neliöltä) ja niukasti myös jätehuollossa (0,19 euroa neliöltä).

Raaseporissa keskiarvoa hieman korkeampia olivat vesi- ja jätevesimaksut, kiinteistösähkö ja jätehuolto. Kiinteistöveroissa kaikki kolme kuntaa alitti keskiarvon selvästi.

Kiinteistöliiton mukaan jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin kolme prosenttia.

Jätekustannusten nousu painottui sekajätteeseen ja ekomaksuihin.

Keskimääräinen vesikustannus nousi puolestaan 1,8 prosenttia viime vuodesta.

Myös kiinteistöveron osalta suunta oli ylöspäin. Rakennuksen kiinteistövero nousi keskimäärin runsaan prosentin verran ja tontin kiinteistövero puolestaan vajaan prosentin vuoden 2019 kustannuksiin verrattuna.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin.

Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin vuodesta 2019.

Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja. Edellisenä vuonna nousua kustannuksissa oli keskimäärin noin 2,5 prosenttia.

Indeksitalo-selvityksessä oli viime vuoden tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 49 kunnassa.

Nurmijärvellä iso nousu

Vertailun kunnista viidessä kuntakohtaiset kustannukset nousivat yli kolme prosenttia ja näiden lisäksi yhdeksässä kunnassa kustannusten nousu oli 2-3 prosenttia.

Seinäjoella ja Nurmijärvellä kustannukset nousivat yli neljä prosenttia.

Seinäjoella nousun takana on kaukolämmön ja veden hintojen kiristyminen ja Nurmijärvellä kiinteistöveron korotukset yhdessä vesikustannusten nousun kanssa.

Vertailussa olleista kunnista kuntakohtaiset kiinteistökustannukset laskivat yhdeksässä kunnassa. Suurimmat kustannusten laskut olivat Raisiossa ja Salossa. Salossa kehityksen takana oli kaukolämmön hinnanlasku ja Raisiossa alennetut vesimaksut.

Kommentoi