Valtuustoaloite: "Äänestyspaikkojen sijoittaminen nuorten tarpeet huomioiden"

Silja Silvasti (kesk.) haluaa, että nuoret otetaan aiempaa paremmin huomioon äänestyspaikkoja sijoitettaessa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Keskustan valtuustoryhmän aloitteessa esitetään, että tulevien kuntavaalien äänestyspaikat niin ennakkoäänestyksen kuin vaalipäivänkin osalta suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa. Valtuustoaloitteen mukaan äänestyspaikat tulisi sijoittaa nuorille äänestäjille keskeisiin paikkoihin.

– Äänestäminen ja vaalit ovat demokraattisen yhteiskunnan kivijalka. Tämä kivijalka uhkaa kuitenkin murentua, sanoi Silja Silvasti (kesk.) esittäessään valtuustoaloitteen maanantaina kunnanvaltuuston kokouksessa.

Silvasti huomautti, että edellisissä kuntavaaleissa lähes kaksi kolmasosaa nuorista jätti äänestämättä. Koko väestön äänestysaste oli 57 prosenttia, mutta 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti oli vain 35.

– Äänestyspaikkojen sijoittaminen nuorten tarpeet huomioiden on konkreettinen teko nuorten osallisuuden vahvistamiseksi, Silvasti totesi.

Valtuustoaloitteessa esitetäänkin, että Vihdin keskusvaalilautakunta kuulisi nuoria valmistellessaan esityksensä erityisesti ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista. Lautakunta voisi tehdä suunnittelussa yhteistyötä nuorisovaltuuston, toisen asteen opiskelijakuntien, nuorisojärjestöjen ja nuorisotyöntekijöiden kanssa.

– Kunnanhallitus päättää ennakkoäänestyspaikoista ja niiden asettelussa tulee ottaa aiempaa paremmin huomioon erityisesti nuorten kuntalaisten tarpeet.

Kommentoi