Vuoden 2020 Taito-palkinto Jenni Vanhaselle – Palkintoraati: "Kiinnostava uusi markkina-alue"

toimitus

Vuoden 2020 Taito-palkinto on myönnetty vihtiläiselle, valokuvaryijyt kehittäneelle Jenni Vanhaselle

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola.

Palkinnon saajaksi esitettiin 39 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea.

Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati ja raati päätti antaa myös kaksi kunniamainintaa: käsityömatkailuyritys Koru- ja Taidekäsityö A.Kangasniemi ky:lle ja T:mi Kiesimestarille, joka tekee hevosvetoisten ajovälineiden restaurointia.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Taitoliiton suojelija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio

Nummelassa toimivan Iltamaan elämysryijyissä yhdistyy perinteinen, suomalainen materiaali, tekstiilitaide ja -tekniikka sekä uusi ja nykyaikainen suunnittelu. Jenni Vanhasella on takana pitkä ura IT-alalla ja hän on yhdistänyt tämän osaamisensa perinteiseen suomalaiseen ryijyyn. Iltamaan ryijyt ovat eettisesti ja ekologisesti tuotettuja mittatilaustöitä.

Taito-palkintoraati piti mahdollisuutta yhdistää oma valokuva perinteiseen suomalaiseen ryijytekniikkaan kiinnostavana uutena markkina-alueena, joka voi löytää ryijylle aivan uusia asiakaskuntia.

– Käsitöillä voidaan myös ylläpitää aivojen toimintoja ja saankin auttaa ryijyjen kautta monenlaisia ihmisiä toteuttamaan itseään ja pitämään yllä aktiivista ajatustyötä, kertoo Jenni Vanhanen tiedotteessa.

Iltamaan brändissä näkyy vahvasti kotimainen lähituotanto, ekologisuus, yhdenvertaisuus ja luonto. Vanhanen kokee tärkeäksi mahdollisuuksien luomisen vaikeasti työllistyville ja kehitysvammaisille ammattilaisille.

Iltamaa on tuonut vahvasti esille myös suomalaisen villan hyödyntämistä.

Mittatilausryijyjen lisäksi Iltamaa järjestää ryijykursseja ja tekee räätälöityjä ryijypaketteja asiakkaan omasta valokuvasta. Seuraavaksi suunnitelmissa on verkkokurssien toteuttaminen. Yrityksen tavoitteena on tehdä kansainvälinen läpimurto.

Taitoliitto ja LähiTapiola päättivät yhdessä palkintoraadin kanssa, että palkinto jaetaan alkuperäisessä aikataulussa, vaikka poikkeusoloista johtuen ei voida järjestää palkitsemistilaisuutta.

Kaikki näkivät, että näissä oloissa yrittäjien ja käsityön toimialan tukeminen on kuitenkin erityisen tärkeää.

Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön. Taitojärjestö on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, joka edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. Koko maassa toimivan Taitojärjestön verkostoon kuuluu 17 taitoyhdistystä.

Kommentoi