Tapahtuma järjestetään juhannuksen jälkeen – ministeri Krista Mikkonen on Vihdin Kotinäytteltyn suojelija

Kotinäyttelyn useiden talojen rakennustyöt olivat jo varsin pitkällä syksyllä. Vihdin kunta

Vesa Valtonen

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen on ensi kesänä Nummelassa järjestettävän Sepänpihan Kotinäyttelyn suojelija.

Sepänpihan Kotinäyttelyssä esitellään kunnan tiedotteen mukaan uudenlainen, ilmastoystävällinen tapa asua pientalossa metropolialueella.

–Vihti on lähtenyt ennakkoluulottomasti etsimään ratkaisuja tulevaisuuden pientaloasumisen tarpeisiin, sanoo ministeri.

– Sepänpihan asumisen kehittämishankkeessa tuetaan kaavallisin ratkaisuin energiatehokkuutta ja ekologisuutta sekä panostetaan innovatiivisiin infrastruktuurin ratkaisuihin, ministeri Krista Mikkonen luonnehtii.

Sepänpihan Kotinäyttelyssä esitellään yli 15 omakotikohdetta, jotka edustavat saavutettavissa olevia asumisen unelmia.

Monien kohteiden suunnittelussa elinkaariajattelu on ollut keskeisellä sijalla.

– Toisilla näkyvät oma elämäntapa ja harrastukset. Ekologisuus on ollut useille Sepänpihaan rakentaville tärkeä kriteeri, Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl luonnehtii.

Kotinäyttely on huipennus kolmivuotiselle pientaloasumisen kehittämishankkeelle, jonka Vihdin kunta käynnisti vuonna 2017.

Hankkeen ansiosta Vihdin tonttimyynti on ollut poikkeuksellista. Pientalotonttien luovutusmäärä kymmenkertaistui vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna.

Tuloksena on ollut keinoja yhteisöllisyyden tukemiseen ja rakentamisen osallistavaan ohjaamiseen.

Nummelassa sijaitsevalla Sepänpihalla tonttikoot ovat 400-600 neliömetriä, ja niiden rakennusoikeus on 100-120 kerrosneliömetriä.

Tiivis asuinalue ja asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitetut alueet luovat edellytyksiä myös uudenlaiselle yhteisöllisyydelle ja oman elinpiirin jatkamiselle tonttien ulkopuolelle.

Uutuutena alueelle toteutuu myös yhteinen jätehuolto kierrätysjakeiden keräyksineen.

–Sepänpihan rakentuminen on ollut opettavainen ja toimintaamme kehittävä prosessi. Asukkailla on vahva halu vaikuttaa asuinympäristönsä muovautumiseen, Petra Ståhl kertoo.

– Tämän vuoksi aiomme tulevaisuudessa harkita esimerkiksi kaavamääräyksien sitovuutta suhteessa tulevien asukkaiden kanssa käytävän keskustelun kautta syntyvään lopputulokseen uudelleen, arvioi elinfvoim ajohtaja.

Sepänpihan Kotinäyttely uusine koteineen avautuu yleisölle teemalla ”Pieni koti, iso elämä” 25.6.-5.7.2020.

Kommentoi