Hääparit järjestävät yhä enemmän omannäköisiään häitä – persoonalliset häät ovat mahdollisia myös Vihdin kirkossa

Avioliitto on aina enemmän kuin kahden kauppa. Liitto liittää yhteen myös puolisoiden suvut, Vihdin seurakunnan johtava kappalainen Kaiju Himanen sanoo. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Hääpäivä on hääparille ja usein myös häävieraille erityinen ja merkityksellinen. Hääperinteissä on vuosien aikana tapahtunut muutoksia.

Vihdin seurakunnan johtava kappalainen Kaiju Himanen luonnehtii häissä ja vihkitoimituksissa näkyvän yhä enemmän hääparin omat toiveet.

– Se on tietysti hieno asia, että hääpari saa juuri heidän näköisensä juhlan. On mukavaa, jos toimituksessa pystyy huomioimaan morsiamen ja sulhasen toiveita.

Toiveet liittyvät usein myös kirkossa soitettavaan musiikkiin vihkiseremonian aikana.

– Häämarsseista suosituimpia ovat yhä Mendelssohnin häämarssi ja Melartinin juhlamarssi, Vihdin seurakunnan johtava kanttori Kaisa-Leena Hannikainen kertoo.

– Viime vuosina hääparit ovat toivoneet myös elokuva- ja popmusiikkia. Varmasti Youtube ja muu sosiaalinen media ovat lisänneet näitä toiveita.

Hannikainen muistuttaa tilaisuuden luonteesta.

– Koska kyseessä on elävä tilanne, eikä mikään esitys, myös musiikki on elävää, eikä tallenteelta kuunneltavaa. Hääparin ystävät voivat mielellään myös esittää musiikkia vihkitoimituksessa.

Hannikainen sanoo kanttoreiden suhtautuvan musiikkitoiveisiin pääsääntöisesti myönteisesti.

– Yleinen ilmapiiri on muuttunut. Yleensä toiveet eivät ole mahdottomia soittaa uruilla. Jos kappale on tärkeä hääparille, toki me haluamme sen toteuttaa, jos se vain on mahdollista.

– On olemassa valtavasti hienoa vihkitilaisuuteen sopivaa musiikkia, jota ei ehkä tunneta, mutta jota kanttorit mielellään hääpareille esittelevät.

Kaisa-Leena Hannikainen muistuttaa, että on hyvä erottaa mitkä asiat sopivat paremmin vaikkapa hääjuhlaan kuin itse vihkitoimitukseen.

– Musiikilla on merkitys ja näistä merkityksistä on hyvä olla tietoinen. Musiikki vaikuttaa hääparin lisäksi myös häävieraisiin ja koko tapahtumaan.

– Joku asia mikä tuntuu hauskalta läpältä, ei kuvaa sitä merkitystä, joka avioliitolla on, Himanen ja Hannikainen muistuttavat.

Himanen lisää, että toiveet, jotka eivät ole ristiriidassa tilanteen kanssa, ovat tervetulleita.

– On hyvä muistaa, että vihkiminen ei ole koskaan vitsi tai huumorinasia. Se ei sulje pois sitä, että tapahtuma saa olla iloinen.

Hääperinteet sujahtavat toisinaan mukaan toimitukseen ilman, että niiden merkitystä ollaan sen kummemmin pohdittu.

– Moni varmaan tietää, että esimerkiksi morsiamen huntu symboloi yleisesti neitsyyttä. Jos on kyse jo vuosia seurustelleen ja omillaan asuneen hääparin vihkimisestä tai toista kertaa avioon astelevasta morsiamesta, kannattaa miettiä haluaako pukeutua huntuun.

Kaiju Himanen myös kehottaa pohtimaan mitä eleillä halutaan viestittää.

– Jos morsiamella on huntu ja isä saattaa morsiamen alttarille voi tästä tulla vaikutelma, että isä siirtää tyttärensä aviomiehen omaisuudeksi. Raamatussa avioliitto on kuvattu vahvasti omistussuhteena. Meidän ajassamme avioliitolla on toisenlainen merkitys.

– Jotkut hääparit kävelevät käytävän alusta saakka yhdessä alttarille tai niin, että sulhanen tulee morsianta puolitiehen vastaan.

Himanen ja Hannikainen kuitenkin muistuttavat, että perinteet voivat olla arvokkaita ja tärkeitä hääparille.

– On vain hyvä olla tietoinen eri tapojen merkityksistä.

Eräs ilmiö mietityttää kappalaista ja kanttoria.

– Joskus seurakunnan jäsenet menevät maistraatissa naimisiin. Kirkossahan voi hyvin mennä naimisiin, vaikka paikalla ei olisi hääparin lisäksi muita kuin todistajat. Jos toinen puoliso ei kuulu kirkkoon, pappi voi kuitenkin siunata hääparin kirkossa.

– Avioliiton solmiminen on iso ja toivottavasti vakaa päätös. Vaikka ei järjestäisi juhlia, kirkko tekee tilaisuudesta arvokkaan.

Hannikainen muistuttaa, että naimisiinmeno ei maksa hääparille mitään.

– Vihkitoimituksessa ei ole oltava välttämättä mitään sellaista, joka maksaisi jotain. Sormuskaan ei ole pakollinen.

Avioliiton esteiden tutkinta täytyy aloittaa viimeistään seitsemää vuorokautta ennen vihkitilaisuutta. Kuulutukset ovat voimassa neljä kuukautta.

– Musiikkitoiveiden suhteen kannattaa olla ajoissa yhteydessä kanttoriin, Hannikainen muistuttaa.

Kommentoi