Suora, rehellinen ja kirkas – Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen valitsi voittajan Vuoden 2019 aforismikirjaksi

- Aforismissa sanotaan jotain hyvin tiiviisti ja katsotaan asioita vähän eri kulmasta. Tekstin asettelu saa ison roolin, kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen sanoo. Hänestä viime vuoden parhaita aforismikokoelmia olivat Jotta varastaisit ajatukseni ja Plataanin alta yömajaan. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Vuoden 2019 parhaaksi aforismikirjaksi on valittu Hanna-Leena Ylisen kirjoittama Jotta varastaisit ajatukseni – Aforismeja.

Suomen aforismiyhdistys myöntää tunnustuksen vuosittain yhdelle edellisvuonna ilmestyneelle aforismikirjalle. Voittajan valitsi tällä kertaa Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen

Laitinen kuvailee voittoisaa kokoelmaa suoraksi ja rehelliseksi teokseksi. Kokoelman kieltä hän kehuu kirkkaaksi.

– Aforismit ovat tässä kirjassa pitkälti väitelauseita, jotka pakottavat lukijan miettimään suhtautumistaan. Ne eivät anna vastauksia vaan herättävät miettimään.

Teos jakautuu kuuteen osaan. Aiheina kirjassa on luonto ja ihmisen suhde luontoon, yhteiskunta ja valta, media sekä ihmisenä oleminen ja kuolema.

Voittajakokoelman lisäksi Laitinen haluaa mainita Olli Hyvärisen teoksen Plataanin alta yömajaan, jonka rönsyilevyys viehätti kirjastotoimenjohtajaa. Hänestä kirja oli myös hyvin lyyrinen.

– Hyvärisen teos liikkuu aforismin ja lyriikan välimaastossa, Laitinen arvioi.

Hanna Laitinen on toiminut aikaisemmin muutamaan kertaan kirjallisuuspalkintojen esiraadeissa.

– Tällä kertaa tilanne oli sillä tavalla erilainen, että päätös oli kokonaan itsellä.

Laitisen mukaan ehdokkaat vuoden aforismiteokseksi olivat keskenään sangen erilaisia.

– Lukuprosessi olikin mielenkiintoinen, kun pääsin lukemaan hyvin erilaisia teoksia.

Samalla Laitinen kokee saaneensa monipuolisen kuvan suomalaisesta nykyaforistiikasta. Laitinen on opiskellut pääaineenaan Tampereen yliopistossa kotimaista kirjallisuutta, mutta aforistiikkaa ei opintoihin kuitenkaan juurikaan kuulunut.

– Aforismi on minulle lajina melko vieras, Laitinen kertookin. Yksi aforismi on kuitenkin painunut erityisesti hänen mieleensä: lapsuudenpaikkakunnalla Hankasalmella kirjastokorttiin painettu Elias Canettin aforismi.

– Vain lukiessaan onnellinen. Vielä onnellisempi kirjoittaessaan. Kaikkein onnellisin lukiessaan jostain, mistä ei ole vielä koskaan tiennyt.

Kilpailu

Vuoden 2019 aforismikirja on Hanna-Leena Ylisen Jotta varastaisit ajatukseni – Aforismeja.

Kirjan on kustantanut Kulttuurivihkot. Jotta varastaisit ajatukseni on Ylisen esikoisteos.

Tunnustuksen myöntää Suomen aforismiyhdistys. Tänä vuonna palkinto myönnettiin jo viidettätoista kertaa.

Voittajan valitsi tänä vuonna Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen. Viime vuonna Vihdin kirkonkylän kirjaston johtaja Taina Sirola valitsi voittajaksi Ramón Gómez de la Sernan aforismikokoelman Hevoselle kaikki niityt ovat rumpuja.

Kommentoi