Vihdissä Kuoppanummen koulukeskuksessa saa aamupalaa eurolla – läheskään kaikki oppilaat eivät syö aamupalaa kotona

Erika Miettinen isänsä Jarkko Miettisen kanssa ja luokkatoveri Janina Stam äitinsä Virpi Stamin kanssa kävivät aamupalalla Kuoppanummen koululla Kodin ja koulun päivänä. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Kolmasluokkalainen Janina Stam lusikoi puuroa suuhunsa yhdessä äitinsä Virpi Stamin kanssa.

Tyttö osallistuu ensimmäistä kertaa Nummelassa Kuoppanummen koulun aamupalaruokailuun. Äiti tuli mukaan tutustumaan koulutyöhön Kodin ja koulun päivänä.

– Syön kotona yleensä aamupalan, Janina kertoo.

– Meillä on kolme lasta ja keitän joka aamu kaikille puuron. Janina tulee koulukyydillä kouluun. Kyytien aikataulu on sen verran tiukka, että hän ei ehtisi aamupalalle kouluun, Virpi Stam lisää.

Stamien kanssa samassa pöydässä ruokailevat Janinan luokkatoveri Erika Miettinen isänsä Jarkko Miettisen kanssa.

– Olen kolmatta kertaa aamupalalla. Puuro on ihan hyvin maistunut, tänään otin lisukkeeksi omenasosetta, Erika kertoo.

– Perjantaisin työni mahdollistaisi sen, että kävisin täällä aamupalalla lasten kanssa. Erikan pikkusisko on eskarissa, joten samalla kun tuon hänet voisimme tulla aamupalalle, Jarkko Miettinen suunnittelee.

Koulussa on tarjoiltu aamupalaa nyt kolmatta viikkoa. Aamupala maksaa euron.

Idea syntyi viime kevään kouluterveyskyselyn tuloksista, joista selvisi, että läheskään kaikki oppilaat eivät syö aamupalaa kotona.

– Kyselystä nousi muutama teema esille, joihin halusimme puuttua. Siihen, että lapsi ei syö aamupalaa kotona voi olla monia syitä, rehtori Markku Tolvanen sanoo.

– Yksinäisyys, kaverisuhteet ja kännykän käyttö ja what`s up -sovelluksen kautta kiusaaminen huolestuttivat oppilaita. Yhteinen aamupala tarjoaa ruokailun lisäksi mahdollisuuden viettää toisten oppilaiden kanssa aikaa. Ja onhan selvää, että päivä alkaa paremmin kylläisenä.

Tolvanen kertoo, että parhaillaan etsitään sponsoria, joka rahoittaisi tarvittaessa niiden oppilaiden ruokailun, kenellä ei ole aamupalaan varaa.

– Kenenkään ei pidä jäädä ilman sen takia, että ei ole rahaa maksaa aamupalaa.

Tolvanen kertoo oppilaiden kanssa yhdessä pohdittaneen mitä kyselyssä ilmi tulleille huolenaiheille voisi tehdä.

Aamupalaruokailun idean äiti ruokapalvelutyönjohtaja Marianne Nieminen ehdotti, että ”samalla vaivalla, kun tehdään aamupalaa päiväkodin lapsille, voisi tehdä myös koululaisille”.

– Ruoan määrää vain kasvatettiin, ei siinä muuta tarvinnut tehdä, Nieminen sanoo.

Ensimmäisenä aamuna aamupalalla kävi 52 oppilasta. Sen jälkeen ruokailijoiden määrä on liikkunut 30-40 välillä.

– Ruokalassa ei ole erikseen valvontaa aamupalan aikana ja tämä on sujunut todella kivasti. Oppilaat ovat käyttäytyneet fiksusti ja käyvät kiittämässä aamupalasta, Nieminen kehuu.

Kodin ja koulun päivänä moni oppilaan vanhempi tuli tutustumaan kouluun ja samalla aamu alkoi sujuvasti puurolla, mehukeitolla ja leivällä.

– Minulla on ekaluokkalainen koulussa ja olen jo töissä, kun hän lähtee aamuisin kouluun. Usein aamupala jää syömättä. Hän saattaa syödä sen, jos pystyn puhumaan lapsen kanssa videopuhelun samaan aikaan töistä käsin, Marjaana Wikman kertoo.

– On hiukan haasteellista soittaa töistä vartin videopuhelu joka aamu. Jos en soita, lapsi kertoo, että on kaivanut pakkasesta mustikan ja syönyt sen, Wikman sanoo lämmin huolen häivähdys kasvoillaan.

Aamupala on tarjolla joka koulupäivä kello 7.50 alkaen. Viimeiset oppilaat käyvät syömässä ennen yhdeksää. Muille kuin koulun oppilaille aamupala maksaa 2,20 euroa.

Kommentoi