Vihdin koulutusyhteistyö Thaimaan kanssa alkoi vuosia sitten – ilonaiheina tasa-arvo ja oppimisen ilo

Oikealla kuvassa Thaimaan suurlähettilään avustaja Adisorn Sittikarn, yrittäjä Juha Ritvala, kunnanjohtaja Erkki Eerola, tukioppilaat Samu Happonen ja Jenna Oberwahrenbrock ja Thaimaan aluehallinnon uusi pääjohtaja mr. Prayoon Rattanasee, thaimaalainen 80 hengen seurue tutustui suomalaiseen koulutukseen viime viikolla Vihdissä. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Thaimaan Suomen suurlähettiläs mr. Nopporn Adchariyavanich ja yli miljoonan lapsen koulutuksesta Thaimaassa vastaava aluehallinnon uusi pääjohtaja mr. Prayoon Rattanasee vierailivat Vihdissä muiden aluehallintojen edustajien ja varakuvernöörien kanssa. Seurueeseen kuului 80 henkilöä.

Päivän aikana he tutustuivat muun muassa kunnalliseen päätöksentekoon, varhaiskasvatukseen, Kuoppanummen koulukeskukseen ja koulukeskus VIHKOON.

Tuore aluehallinnon pääjohtaja Prayoon Rattanasee oli ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Minua ilahduttaa kovasti se, kuinka iloisia oppilaat ja opettajat ovat koulussa. Ja se, kuinka monia hyödyllisiä taitoja suomalaisessa koulussa opetellaan, Rattanasee kertoi ensivaikutelmistaan.

Kuoppanummen koulukeskuksessa vieraita kouluun tutustuttivat tukioppilaat Jenna Oberwahrenbrock ja Samu Happonen

He kertoivat opiskelun lisäksi muun muassa Verso-toiminnasta eli sovittelusta, jossa sovittelijoiksi koulutetut koulun henkilökunnan jäsenet ja oppilaat auttavat osapuolia itse löytämään ratkaisun ristiriitaansa, koulukuraattorin, opinto-ohjaajan ja koulupsykologin- ja lääkärin palveluista.

Thaimaalaiset vieraat hämmästelivät ilolla sitä intensiivisyyttä, jolla suomalaisessa koulussa toimitaan, että oppilailla olisi mahdollisimman hyvä perusta oppia.

– Suomessa vahvan vaikutuksen on tehnyt tasa-arvoisuus. He ovat myös yllättyneitä siitä, kuinka suuressa arvossa koulutusta pidetään Suomessa ja kuinka paljon siihen varataan rahaa, kunnanjohtaja Erkki Eerola sanoi.

– Mr. Prayoon haluaa kehittää koulutusta vahvasti Thaimaassa ja me kehitämme koko ajan Suomen ja Thaimaan välistä koulutusyhteistyötä. Yhteistyön vaikutuksia myös arvioidaan.

Tutustumiskierroksen aikana vieraat saivat hämmästellä ohi vilahtavia kirjallisuuden hahmoja, kuten Peppi Pitkätossua, sillä koulussa vietettiin parhaillaan lukuviikkoa.

Thaimaalaisia vieraita ilahdutti kurkistus kotitalouden oppitunnille, jossa oppilaat valmistivat venäläisiä blinejä.

– Täällä oppilaat tekevät itse ruokaa ja siivoavat, Thaimaan Suomen suurlähettilään avustaja Adisorn Sittikarn huokaisi.

Oppilaskuntaan kuuluvat ja valinnaisaineena kansainvälisyyttä opiskelevat Samu Happonen ja Jenna Oberwahrenbrock keräsivät runsaasti kiitosta ja kehuja kierroksen vetämisestä.

– Oppilaat ovat vetäneet tutustumiskierroksen uskomattoman hyvin, he ovat erittäin taitavia ja kertovat luonnollisesti koulustamme ja opiskelusta Suomessa ja Vihdissä. Eilen he vetivät koulussamme vierailleille japanilaisille samanlaisen kierroksen, äidinkielen opettaja Pirjo Leväniemi kiitti Happosta ja Oberwahrenbrockia.

Leväniemen kommenttiin oli helppo yhtyä ja moni hämmästelikin iloisesti oppilaiden kielitaitoa, sosiaalisia taitoja ja omatoimisuutta.

– On todella hienoa, jos itse jollain tavalla voi vaikuttaa saman ikäisten nuorten elämään ja koulutukseen. Tasa-arvon parantaminen maailmassa esimerkiksi koulutusyhteistyön kautta on todella merkittävä asia, Oberwahrenbrock ja Happonen sanoivat.

Vihdin koulutusyhteistyö Thaimaan kanssa on alkanut vuonna 2017. Yhteistyö alkoi vihtiläisen yrittäjä Juha Ritvalan aloitteesta.

Kommentoi