Maailman suurin marttailta oli Vihdissä pullollaan vinkkejä – apua kestävään arkeen

Iltakahvipöydässä oli tarjolla illan valtakunnallisen teeman mukaisesti suolaista ja makeaa. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Suomen marttayhdistysten vuoden suurin tapahtuma Maailman suurin marttailta keräsi Vihdissäkin marttayhdistyksiä yhteen.

Toisen kerran järjestetyn tapahtuman teema "Nyt tehdään hyvää – ruokaa kestävään arkeen" täytti Nummelan seurakuntakeskuksen salin.

Vihdin Marttojen puheenjohtaja Seija Halme pursui tyytyväisyyttä notkuvan iltakahvipöydän ääressä; tarjolla oli illan valtakunnallinen marttojen meny; punajuurileipää lisukkeineen ja kääretorttua, jossa makunystyröitä hyväilevinä ainesosina olivat porkkana ja puolukka.

Halme vinkkasi kaikkia vähänkin kiinnostuneita tulemaan mukaan lukuisten vihtiläisten marttayhdistysten monipuoliseen toimintaan.

Kestävää kehitystä illan mittaan juhlittiin myös musiikkiohjelmalla. Heleä lasten laulu, piano- ja viuluesitykset sekä mieskuoron laulutervehdys ilahduttivat marttoja suuresti.

Valtakunnallisessa videotervehdyksessä muistutettiin kotimaisen ruoan alhaisesta hiilijalanjäljestä ja ravinteikkuudesta.

– Esimerkiksi perunalla on pieni hiilijalanjälki, ja peruna on edullista!

Vesistöjen tilan elvyttämiseksi martoille suositeltiin hauen, ahvenen, silakan, särjen ja lahnan käyttämistä raaka-aineina.

– Jos viikon aikana syö yhdellä aterialla lahnaa tai ahventa ja toisella silakkaa, riittää näin vesistöstä poistuva fosforimäärä omien toilettipäästöjen nollaamiseen.

Kahvittelu kuuluu olennaisena osana marttailtoihin.

Martoille annetun tietoiskun mukaan päivittäin yksi desilitra viemäriin kaadettua kahvia tarkoittaa vuodessa 36,5 kahvilitraa. Sen keittämiseen tarvitaan noin viisi pakettia kahvia.

– Keitä siis kahvia vain sen verran kuin juot, videovinkissä opastettiin.

Illan yksi kohokohta oli kestävän arjen visa, jossa mitattiin elämän aikana hankittuja tietoja ja taitoja.

– Kännykät piiloon – ei saa kurkkia oikeita vastauksia marttojen verkkosivuilta, visan vetäjä Terttu Siivikko opasti.

Pohdittavaa riitti enemmänkin.

Visan vastauksia pohdittaessa sisäistettiin muun muassa, että kotitalouden energiankulutuksen kannalta lämmitys on ratkaisevassa asemassa.

Yksi aste lämmityksessä vastaan noin viittä prosenttia lämmityksen energiankulutuksessa.

Jos kaikki noin 44 000 marttaa alentaisivat kotiensa lämpötilaa kahdella asteella, vähenisivät kasvihuonepäästöt energiankulutuksen pienenemisen takia noin 1 100 keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen verran.

Lämpimän veden kulutuksen kannalta ratkaisevassa roolissa on suihkussa käyminen.

Yksi 15 minuutin pituinen suihku voi vasta yhtä sähkölämmitteisen kiukaan lämmityskertaa.

– Kuka nyt niin kauan suihkussa seisoo, kuului kommentti eräässä pöydässä.

Maailman suurimmasta marttaillasta poistui tyytyväisiä, mutta myös mietteliäitä naisia ja pari miestä: ruoan hiilijalanjälkeä voi pienentää helposti vähentämällä lihan ja eläinperäisten tuotteiden käyttämistä ja suosimalla kasviperäisiä ruokia – sekä vähentämällä ruokahävikkiä.

Kestävän arjen teemaillassa kerrottiin muun muassa, että Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain 120-160 miljoonaa kiloa.

Kommentoi