Vihdissä on jonossa perheitä. Perhekummi välittää arjessa – MLL kouluttaa lisää vapaaehtoisia kummeiksi

Jaana Haaparanta kertoo, että Vihdinkin alueella on perheitä odottamassa perhekummia. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekummitoiminta on tärkeää ja toivottua toimintaa. Kummia jonottaa tällä hetkellä Uudellamaalla noin 300 perhettä.

– Se on paljon, Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhetoiminnan koordinaattori Jaana Haaparanta sanoo. Hän kertoo, että Vihdissä tilanne on onneksi parempi. Kuitenkin Vihdissäkin on jonossa perheitä, joista osa on odottanut jo useita kuukausia.

Kummia kaipaavat erityisesti he, joilla ei ole lähellä turvaverkkoja. Perhe on ehkä muuttanut vastikään uudelle paikkakunnalle. Tai pariskunta on ystäväpiirissään ensimmäinen, joka on saanut lapsia.

– Miten ihana on, että on joku, joka on oikeasti kiinnostunut kuulumisistasi! Voi olla, että ilman kummia kukaan ei käy, puhelin ei soi ja kukaan ei kysy mitä kuuluu.

Kummista saa seuraa, tukea ja lisäkädet.

Haaparanta sanoo, että toiminta on antoisaa myös kummille. Perhekummi tapaa perhettä tavallisesti joka toinen viikko, pari tuntia kerrallaan. Kummin kanssa esimerkiksi kahvitellaan, käydään vaunulenkillä tai leikkipuistossa.

Kummiuteen sitoudutaan lähtökohtaisesti vuodeksi. MLL:ltä kummiuteen saa koulutuksen ja ammatillisen tuen.

Haaparanta kertoo, että seuraava koulutus on Vihdissä luvassa maaliskuussa.

– Haastan ihmisiä mukaan, jos vähänkään kiinnostaa. Koulutuksen jälkeen vasta tarvitsee päättää, lähteekö mukaan toimintaan. Ajattelen, että ihminen ei voi sitoutua sellaiseen, mistä ei vielä tiedä, Haaparanta sanoo.

Perhetoiminnan koordinaattori tapaa kaikki kiinnostuneet kahden kesken ennen koulutusta, jotta hän pääsee tutustumaan uusiin vapaaehtoisiin ja jotta nämä saavat kysellä vapaasti.

Vihdissä kummisuhteita oli viime vuonna kaikkiaan parikymmentä.

Seuraava koulutus

Vapaaehtoisia perhekummeja koulutetaan Vihdissä seuraavan kerran maaliskuussa. Koulutus järjestetään pääkirjastossa Nummelassa (Pisteenkaari 9) keskiviikkona 18.3. klo 17-20 ja ke 25.3. klo 17-20.

Ilmoittautumiset mielellään 6.3. mennessä Jaana Haaparannalle: jaana.haaparanta@mll.fi tai puh. 044 7415376.

Kommentoi