Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Elli Reinikainen | Onko ihmisellä vain yksi koti?

Löysin vastikään kaapistani paidan, jonka sain vaihto-oppilaana ollessani tervetuliaislahjaksi isäntäperheeltäni. Paidassa on Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltion kuva ja kissankokoisilla kirjaimilla teksti HOME. En viitsinyt mainita amerikkalaiselle perheelle, että kehtaisin käyttää paitaa Suomessa julkisesti vain vitsillä.

Viime aikoina olen pohtinut paljon kodin merkitystä. Muutin syksyn alussa opintojen myötä omaan kotiin uuteen kaupunkiin, mutta lapsuuden kodin merkitys on yhä tärkeä. Aina ei ole helppo ymmärtää, kummasta kodista puhun. Usein kun mainitsen sukulaisille kodistani, minun täytyy tarkentaa, että tarkoitan siis Helsingin kotia.

Kaikessa korniudessaan pidän monien opiskelijoiden lapsuudenkodistaan käyttämästä sanasta kotikoti. Sen lisäksi, että puhujaa on helpompi ymmärtää, kotikoti kuvaa mainiosti sitä, että koteja voi olla useita samanaikaisesti. Jos kerron ystävilleni lähteväni päivän jälkeen kotiin, tarkoitan yleensä soluasuntoani. Mutta jos sanon lähteväni kotikotiin, kerron meneväni takaisin Vihtiin.

Ehkä kaiken maailman amerikkalaistyylisissä ’Home is Where The Heart Is’ -sisustustauluissa on sittenkin jotain perää. Koti ei välttämättä ole vain osoite, jota puhelimeni karttasovellus ehdottaa minulle ensimmäisenä, vaan koti on tunne. Koti on paikka, johon ihmisellä on jokin henkinen side, oli se sitten fyysinen rakennus, samassa paikassa asuvat ihmiset tai vaikka kokonainen kylä.

Vaikka asunkin Helsingissä, en usko, että minusta tulee ikinä helsinkiläistä. Vihti on yhä kotini; se on paikka, josta olen kotoisin ja jossa olen asunut lähes koko ikäni. Kuitenkin pikkuhiljaa helsinkiläinen soluasunto muovimattoineen ja yläkerran torvensoittajineen on alkanut myös tuntua kodilta. Ehkäpä onnekkain tilanne onkin se, jossa voin milloin tahansa matkustaa kotoa kotiin.

Kirjoittaja on Helsingissä asuva opiskelija, jonka kotikoti on Vihdin kirkonkylässä.