Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Vihdin kunnanhallitus haluaa valita itse kunnan avainhenkilöt

Vihdin uusi, reilun vuoden istunut kunnanhallitus haluaa pitää langat käsissään myös viranhaltijavalinnoissa.

Päätösvalta henkilöstöasioissa määritellään kunnan hallintosäännössä, jonka muutoksista päättää valtuusto.

Vuosi sitten kunnanhallitus halusi itselleen ympäristöpäällikön ja johtavan rakennustarkastajan valinnat. Valtuusto muuttikin hallintosääntöä hallituksen esityksen mukaisesti. Ilman muutosta kyseiset virkavalinnat olisi tehnyt kunnanjohtaja.

Nyt kunnanhallitus haluaa valita myös kaavoituspäällikön – virka perustetaan uudelleen ensi vuoden alusta lukien.

Viestiikö kunnanhallitus jämäkkyyttä vai epäluottamusta?

Kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina, ja listalla on myös hallintosäännön päivittäminen. Kunnanhallituksen esittämä muutos menee varmaankin läpi. Ilman muutosta kaavoituspäällikön valitsisi elinvoimajohtaja.

Molemmilla kerroilla kunnanhallitus äänesti päätösvallasta keskeisten viranhaltijoiden valinnassa. Oikeisto-keskustan enemmistö voitti äänestykset.

Vuosi sitten tulos oli 6–3.

Viime maanantaina äänestettiin luvuin 5–2, yksi tyhjä. Kaavoituspäällikön valinnan haluavat lisätä kunnanhallituksen toimivaltaan kokoomuksen Leevi Pursiainen ja Markku Pietilä, perussuomalaisten Veli-Matti Laitinen, keskustan Mikko Lasanen ja oman valtuustoryhmänsä edustaja Tiina Haapala.

Demarien Anu Rajajärvi ja vihreiden Ida Välimaa olisivat jättäneet kaavoituspäällikön valinnan elinvoimajohtajalle. Tyhjää äänesti Tuija Sundberg (kok.) ja poissa oli Olli Ikonen (sd.).

Tavallinen kuntalainen ei oikein tiedä mitä ajatella. Toisaalta on hyvä, että meillä on jämäkkä kunnanhallitus, joka tietää mitä haluaa.

Toisaalta voi kysyä, viestiikö kunnanhallitus esityksillään jonkinlaista epäluottamusta kunnan viranhaltijoiden suuntaan – eivätkö he osaa valita parhaita mahdollisia avainhenkilöitä alaisikseen Vihdin kunnan organisaatioon?

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.