Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Synnytystoiminta säilytettävä lähisairaalassa Lohjalla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taloudellinen tilanne on vakava. Kuluvan vuoden talousennuste on muodostumassa jopa 90 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuntayhtymän vastuullisen johdon on etsittävä toiminnallisia säästökohteita. Tämä on tehtävä kuitenkin niin, että potilaiden hoito ei vaarannu. On muistettava, että HUS-kuntayhtymän toiminta lakkaa vuodenvaihteessa ja omistajakunnille jää vastuu alijäämän kattamisesta. Siihen on kunnissa varauduttava.

Vuoden 2023 alusta HUS-yhtymän omistavat Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki ja yhtymän rahoitus tulee valtiolta. HUSin tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2023 talousarvioraami on jopa sata miljoonaa euroa alijäämäinen, jotta sillä voisi kattaa nykyisenlaajuista toimintaa. Kun on edelleen kartoitettava eri vaihtoehtoja, joilla tuloja voisi lisätä ja menoja karsia, on Lohjan sairaalan synnytystoiminnan lakkautus noussut esiin julkisessa keskustelussa. Emme näe tätä mahdollisena ja vaikuttavana monestakaan syystä. Lohjan sairaala palvelee maantieteellisesti laajaa aluetta sekä ruotsinkielistä väestöä Länsi-Uudellamaalla. Sen lisäksi Lohjalla on hoidettu myös Jorvin ja Naistenklinikan synnyttäjiä. Ei ole näköpiirissä, että muualla HUS alueella olisi kapasiteettia ottaa vastaan Lohjan sairaalan jopa 1400 synnyttäjän määrää. Lohjan maine, hoidon laatu ja palvelu synnytyssairaalana ovat korkealla tasolla. Lohjan sairaala noudattaa WHO:n vauvamyönteisyysohjelmaa, josta sillä on vauvamyönteisen sairaalan sertifikaatit, viimeisin vuodelta 2021. Mikä siis olisi Lohjan sairaalan erittäin hyvin toimivan synnytystoiminnan lakkautuksen todellinen säästö ja vaikutus? On myös huomioitava, että yhden sairaalan keskeisen toiminnan lakkauttaminen vaikuttaisi epäedullisesti muuhunkin toimintaan tulevaisuudessa ( tilat, henkilöresurssit jne).

Ymmärrämme hyvin, että juustohöyläämällä ei HUS-yhtymän kymmenien miljoonien vajetta voida kattaa. Todellisia säästökohteita on löydettävä. Näitä päätöksiä tekevät uuden HUS-yhtymän luottamuselimet loppuvuonna vuoden 2023 talousarvion hyväksyessään. Nyt HUS-kuntayhtymän strategian mukainen lupaus on tarjota joka päivä jokaiselle potilaalle yhä parempaa hoitoa. Sen arvoja ovat kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus, jotka ovat linjassa myös hyvinvointialueuudistuksen tavoitteiden kanssa. Uudistuksen keskeisiksi tavoitteiksi on kirjattu mm. yhdenvertaisten ja laadukkaiden sote-palveluiden turvaaminen hyvinvointialueen asukkaille ja palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen. Näitä tavoitteita palvelee hyvin toimiva lähisairaala myös Länsi-Uudellamaalla.