Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Marja Keski-Luopa | Miksi puistopuita tuhotaan ilkivaltaisesti?

Miksi puistopuita ja istutuksia tuhotaan tahallaan, ilkivaltaisesti? Nummelassa on parin kuukauden aikana tullut julki kaksi ikävää esimerkkiä tällaisesta tuhoamisvimmasta. Montako tapausta lie jäänyt pimentoon.

Toukokuussa Vihdin Uutisten sisarlehti Luoteis-Uusimaa uutisoi, että Nummelan kirsikkapuistossa oli tuhottu kirsikkapuita. Kunnan viherpalvelujen puutarhuri oli istuttanut neljä uutta kirsikkapuuta keväällä 2020, ja ne olivat päässee jo hyvään kasvuvauhtiin. Vain yksi kirsikkapuu neljästä jätettiin rauhaan. Kaksi runkoa oli nirhattu alhaalta ja jätetty vaaksan korkuiset tapit. Kolmannesta ei ilkivallan jälkeen näkynyt enää mitään maanpinnan yläpuolella: siitä oli viety tukikepitkin.

Vihtiläistä veronmaksajaa totisesti sapettaa.

Pari viikkoa sitten lehti kertoi, että kaksi nuorta puistolehmusta oli tuhottu Nummelassa Asemantien uuden suojatiesaarekkeen kohdilla. Puut ehtivät kasvaa paikallaan vuodesta 2018, mutta heinäkuun lopulla toisen puun runko oli katkaistu ja toinen kiskottu juuriltaan. Kunnan arboristin arvion mukaan tämäkin tihutyö oli tehty käsivoimin. Kärsineet puut on sittemmin poistettu, ja ilmeisesti kunta istuttaa uudet tilalle.

Vihdin kunnan viherpalvelujen budjetti on tunnetusti pieni. Tälle kesälle emme saaneet kuin muutaman kesäkukkaruukun kirkonkylään kuntalaisten ja kesävihtiläisten silmien iloksi.

Vihtiläistä veronmaksajaa totisesti sapettaa, että puistopuolen niukkoja määrärahoja ja henkilökunnan tekemää työtä ei arvosteta. Ajatellaanko oikeasti, että kunnan istutuksille saa tehdä mitä lystää? Kiinni jääminen ja korvausvelvollisuuteen joutuminen voivat tuntua kaukaisilta asioilta yön hämärissä. Rangaistuksen pelolla ei ilkivalta katoa – ainoastaan asenteita muuttamalla. Meidän aikuisten olisi syytä miettiä omiakin asenteitamme, jotta emme vahingossakaan välittäisi "sehän vain kunnan" -mentaliteettia puheissamme.

Katu- ja puistopuissa pitäisi ehkä olla kiinni hintalappu, jotta niiden arvo ymmärrettäisiin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja.