Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Veli Pelkonen Ikäloppu on kuollut ja vanha on vanha

Täytin 64 ja pääsin vanhuuseläkkeelle. Vaimo on nuorempi, mutta nyt osittain varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Hän on puolet kuukaudesta eläkkeellä ja puolet töissä.

Sopiva järjestely, molemmille.

Olin vähän yllättynyt, kun ihmiset ”onnittelivat” ilmoittaessani eläköitymisestäni. Pohdin, että ehkä se kertoo jotakin myös nykyisestä työelämästä. Eläkkeelle halutaan ja päästään, eikä jouduta.

Hallinnollisesti vanhuuden rajana pidetään 65 vuotta. Kyselyssä nuoret lääketieteen opiskelijat päätyivät samaan vanhuusiän määrittelyyn, kertoo professori Marja Jylhä kirjassaan ”Vanhuustutkijan koronavuosi”.

Jylhä kirjoittaa: ”Tahtoisin puolustaa vanha-sanan pitämistä laajemmassa käytössä ja ihmisen oikeutta olla ylpeästi ja arvokkaasti vanha, kun elämää ja kokemusta on tarpeeksi takana. Vanha on se, joka on ehtinyt jo nähdä paljon tulevaisuutta ”.

Professori Jylhä kritisoi muita ikämäärittelyjä, esimerkiksi ”jos 65-vuotias on ikääntynyt, onko 95-vuotias sitten aivan tavattoman ikääntynyt”.

Televisiossa joku työelämäkonsultti käytti yli 60-vuotiaista ilmaisua ”ikäloppu”. Ikä loppu. Minusta ikäloppu on kuollut.

91-vuotias vanha äitini oli, pitkien suostuttelujen jälkeen, muistitestissä. Oli saanut testistä lähes täydet pisteet.

Kysyin karjalaiselta äidiltäni mistä tuli pistemenetys. Äiti kertoi, että hoitaja luki lauseen ja se piti toistaa. Lauseen viimeinen sana meni väärin, mutta äiti korjasi hoitajaa: ”Mut miun sana soppii siihe lauseesee paljo paremmi”.

Sanotaan, että eläkkeellä oloon sopeutuu noin vuodessa. Tulee muutoksia mm. minäkuvaan, tarpeellisuuden tunteeseen, ihmissuhteisiin ja ajankäyttöön. Niihin ei oikein osaa valmistautua.

Kuitenkin korona-ajan etätyö oli minulle jonkinlainen valmennuskurssi eläkeaikaan.

Ja nyt olen kuin nuori varsa kevätlaitumella. Vanha, mutta uuden elämän edessä.

Kirjoittaja Veli Pelkonen on vihtiläinen, eläkkeellä oleva hallintotieteiden maisteri.