Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kenelle ei riitä 5 minuutin suihku?

Suomessa ollaan syksyllä aloittamassa kampanjaa, jossa kansalaisia kehotetaan säästämään energiaa kodeissaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) käynnistämä kampanja keskittyy erityisesti lämmityksen vähentämiseen ja lämpimän veden kulutukseen, kertoi Yle Uutiset 29.7. Vastaavaa kampanjaa toteutetaan myös monissa muissa EU-maissa. Tavoitteena on saada kansalaiset säästämään energiaa. Taustalla on Ukrainan sota ja Eurooppaa uhkaava energiakriisi.

Nyt toteutettavassa kampanjassa suomalaisia muun muassa kannustetaan laskemaan huonelämpötilaa. Myös suihkussa lotrausta tulisi välttää. Iltapäivälehtien lööpit kertoivat, että jatkossa suihkukäynneistä tulisi selviytyä "vain viidessä minuutissa".

Suihkussa turhanpäiten lotraaminen on yksinkertaisesti vastuutonta.

Motivan viestinnän ja markkinoinnin johtaja Kati Laakso totesi Ilta-Sanomien haastattelussa: "Kyllä näin on, että viiden minuutin suihku voisi olla ihan paikallaan sen 20:n tai 30:n minuutin sijaan."

Tästä herää kysymys, ihanko oikeasti Suomessa on ihmisiä, jotka viipyvät suihkussa puoli tuntia! Mikäli näin on, energiansäästökampanja olisi ollut syytä toteuttaa jo ajat sitten.

Suihkussa turhanpäiten lotraaminen on yksinkertaisesti vastuutonta. Viisi minuuttia luulisi riittävän suihkukäyntiin varsin hyvin myös heillä, joilla hiukset yltävät lattiaan asti. Ja jos ei riitä, kannattaa suosiolla leikata hiuksista puolet pois.

Me hyväosaiset ja hyvätuloiset länsimaalaiset olemme niin tottuneet moniin etuuksiimme, että pidämme niitä itsestäänselvyyksinä ja meille kuuluvina oikeuksina. Siksi olemme ajattelemattomia ja itsekkäitä ja kulutamme yli omien tarpeidemme. Moni meistä ei edes ajattele, että miljoonat maailman ihmiset voivat vain haaveilla kotiin hanasta tulevasta puhtaasta juomavedestä tai hyvin valaistusta asunnosta, joka on talvella lämmitetty ja kesällä viilennetty.

Meille nämä kaikki ovat itsestäänselvyyksiä, ja harva niistä osaa olla kiitollinen. Jätämme sumeilematta valot palaamaan ja käytämme puhdasta juomavettä sen enempää miettimättä.

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Ensin koronapandemia ja nyt Ukrainan sota pakottavat meitä kaikkia muutokseen. Ilmaston muutos on vielä suurempi ihmiskunnan uhka kuin aiemmat vitsaukset, jos emme muuta kulutustottumuksiamme. Luonto ei suojele meitä, jos me emme itse suojele luontoa.

Kirjoittaja on LuoteisUusimaan ja Vihdin Uutisten päätoimittaja.