Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tapio Aaltonen Elämä on merkityksellinen tarina

Korona-ajan parhaita kokemuksiani oli kuuden hengen ryhmä nimeltä ”Kerro tarinasi”. Ryhmä syntyi seurakunnan Huomiseen!-hankkeen yhtenä kokeiluna. Tapaamisiimme tuli pitkiä koronataukoja, mutta keväällä saimme järkätyksi viimeisen kohtaamisemme Riuttarannassa.

Ryhmällä oli yksi sisältö. Jokainen sai 50 minuuttia aikaa kertoa oman tarinansa, sellaisena kuin itse näki parhaaksi. Muiden tehtävä oli kuunnella arvostavasti, ilman kritiikkiä ja keskeytyksiä. Olimme olemassa vain tarinan kertojaa varten. Kertomuksen jälkeen oli mahdollista esittää täydentävä kysymys.

Tarinat vaihtelivat iloista kipuihin ja menestyksistä menetyksiin. Kertojalle hetki oli kuin puhdistava suihku. Kuulija pääsi mukaan toisen tarinaan. ”Kyllä olet ollut sitkeä sissi”, kuului yksi lause, kun silmä kosteana oli oltu hetki hiljaa tarinan jälkeen.

Kuusi ihmistä, joista monet eivät tunteneet toisiaan ennen ryhmän alkua. Yksi eläkeläinen eli minä, muut työelämän helteessä. Käsinkosketeltava luottamus.

Jokaisella on tarve tulla kuulluksi, näkyväksi, huomatuksi. Elämä on tarina.

Tutkimuksissa on havaittu, että juuri oma tarina on tärkeimpiä lähteitä sille, että koemme elämämme merkitykselliseksi. Suomi on täynnä hiljaisia tarinoita, jotka koskaan eivät tule kuulluiksi.

”Mitäpä kiinnostavaa minulla olisi kerrottavana”, yksi osanottaja pohti ensimmäisessä sessiossamme. Matkan varrella tunnistimme, että jokainen tarina oli merkittävä riippumatta siitä, oliko siinä draaman aineksia vai ei.

Hankkeemme oli kokeilu. Viimeisessä sessiossa jokainen oli sitä mieltä, että haluamme kertoa oivalluksistamme muillekin ja tarjota mahdollisuuksia vastaaviin kokemuksiin.

Perästä kuuluu. Jos tunnet orastavaa kiinnostusta osallistua Kerro tarinasi -ryhmään, niin heitä meili vaikka minulle: tapaaltonen11@gmail.com. Autan eteenpäin. Entä jos järjestäisimme Vihdissä Kerro tarinasi -festarin?

Kirjoittaja on vihtiläinen tietokirjailija, joka uskoo, että jokaisen tarina on arvokas.