Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon sana Rakkauden kolmoiskäsky

Rippikoulukesä on jälleen täydessä vauhdissa. Rippikoulussa tutustutaan kristilliseen uskoon ja opitaan tuntemaan Jumalaa pohtien, keskustellen, ihmetellen ja monilla muilla tavoin.

Yksi tapa tutustua uskoon ja Jumalaan ovat rukoushelmet.

Riparilla askarrellut rukoushelmet jäävät nuorelle ranteeseen muistoksi rippikoulusta. Isosina toimivat nuoret puolestaan keräävät niitä joka vuosi itselleen lisää.

Rukoushelmiä on erilaisia.

Martin Lönnebon kehittämät rukoushelmet koostuvat erivärisistä helmistä, joilla kaikilla on oma merkityksensä. Suuri kultainen helmi on Jumala-helmi. Se aloittaa ja päättää helminauhan.

Itsensä rakastaminen ei ole helppo tehtävä.

Noin puolessavälissä helminauhaa on vierekkäin kaksi punaista helmeä. Ne ovat rakkauden helmet, jotka viittaavat rakkauden kaksoiskäskyyn: “Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Näihin kahteen helmeen tiivistyy Jumalan laki.

Rippikoulussa rakkauden kaksoiskäskystä puhutaan kuitenkin usein rakkauden kolmoiskäskynä, sillä käskyn mukaan rakkaudella on kolme kohdetta: Jumala, lähimmäinen ja oma itse.

Kaikki rakkaus on lähtöisin Jumalasta, koska Jumala on rakkaus. Ensimmäisen punaisen helmen, Jumalan rakkauden helmen, rukous on: “Ruoki minua rakkaudella, Jumala.” Me saamme vastaanottaa Jumalan rakkautta ja tehtävämme on antaa ja jakaa tätä rakkautta eteenpäin.

Toisen punaisen helmen, lähimmäisenrakkauden helmen, rukous on: “Niin kuin sinä lohdutat, anna minun lohduttaa. Niin kuin sinä rakastat, anna minun rakastaa.”

Jotta lähimmäisen rakastaminen onnistuisi, meidän on kuitenkin ensin osattava rakastaa itseämme. Tämä rakkauden kolmas kohde eli oma itse, minä, jää usein vähälle huomiolle. Itsensä rakastaminen ei ole helppo tehtävä. Sitä tulee harjoitella päivittäin.

Missä siis rukoushelmissä on kolmas rakkauden helmi? Sekin löytyy kyllä helminauhasta.

Kolmas rakkauden helmi on Minä-helmi. Jumala-helmeä lähellä oleva Minä-helmi muistuttaa siitä, että Jumalan silmissä jokainen meistä on aarre, kaunis helmi. Olemme rakastettavia ja saamme katsoa itseämme rakkaudella rukoillen Minä-helmen rukouksen: “Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.”

Ota vastaan rakkaus ja anna silmiesi nähdä, mikä on rakastettavaa lähimmäisessäsi ja sinussa.

Kirjotitaja on seurakuntapastori.