Kolumni Tommi Muhli Vaikuta positiivisesti – avoimin mielin, nöyrästi ja myötätuntoisesti

Entä jos yrittäisimme vaikuttaa havaitsemiimme epäkohtiin positiivisesti? Voisimmeko muuttaa asioita ilman syytöksiä, kilpailuasetelmaa tai oman asemamme ja egon pönkittämistä? Voisimmeko esittää positiivisen vision tulevaisuudesta? Olisivatko tällöin myös vaikutustyömme vaikutukset tehokkaampia ja positiivisempia?

Yhteiskunnallista vaikuttamista, julkista keskustelua, mielipidekirjoittelua ja kannanottoja leimaa miltei poikkeuksetta negatiivinen pohjavire ja oletus jonkin vallalla olevan ajattelumaailman tai toimintamallin huonommuudesta.

Osoittelemme mielellämme mahdollisimman isoon ääneen muiden tekemiä virheitä ilman tarkoitustakaan tarjota konkreettisia korjausehdotuksia. Ymmärrämme tahallamme väärin ja keräämme tällä tavoin huomiopisteitä pääosin omilta joukoiltamme. Teemme "kärpäsestä härkäsen" ja työnnämme kanssaeläjämme junan alle hetkellisen näkyvyyden nimissä, koska vaikuttamisen saamasta huomiosta on muodostunut meille tärkeämpää kuin itse vaikuttamisesta.

Olen huomannut, että lähestyessäni kehityskohteena olevaa asiaa positiivisesta näkökulmasta lopputulokset ovat useimmiten parempia, tai ainakin tuntuvat paremmilta. Jos kohteena olevalle asialle antaa jo lähtökuopissaan negatiiviset raamit ja puheen parren, on kelkkaa myöhemmin hankala kääntää rakentavaan ja myönteiseen suuntaan. Toisen kunnioittamatta jättämisen aiheuttaman vastareaktion purkaminen vie energiaa ja resursseja itse asian hoitamiselta. Myönteisen ensivaikutelman lainalaisuudet pätevät niin ongelmanratkaisussa, somessa kuin julkisessa kirjoittelussa.

Suhtaudutaan siis tulevaisuuteen ja toisiimme myönteisesti: avoimin mielin, nöyrästi ja myötätuntoisesti. Vaikeuksissa vellovaan maailmantilaamme ei ole tehokkaampaa parannuskeinoa ja ratkaisua kuin positiivisuus.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan kulttuurituottaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat