Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Riitta Kalliorinne | Sydän räppää kotiseuturakkautta: Vihdin kirkonkylä on maailman kaunein juhannuskylä

Vihdin kirkonkylä on maailman kaunein juhannuskylä. Missään maaston muodot eivät ole niin kohdillaan kuin ne kirkolla ovat, kesän vehreys pukee näkymän juhlapukuun.

Muistelkaapa: Hiidenveden ulommainen järvi, Kirkkojärvi, rantautuu poukamaan, jota iankaikkinen Haudankallio vartioi. Haudiksen vieressä on Hiekkis uimalaitureineen. Kuuletko lasten kikatuksen heidän pärskiessään vedessä?

Lämpöisestä järvivedestä päin katsoessa vasemmalla avautuu maisema kuin taidokkaasti muokattu Instagram-kuva. Venerannan takaa kylä nousee kerroksittain mäeksi. Sen laella Vihdin kirkko suojelee kyläläisiä ja antaa armon käydä oikeudesta sukupolville toistensa jälkeen.

Vielä upea amfikesäteatteri, vieressään Pyhän Birgitan kirkon rauniot. Ja kylänraitti. Urheilukenttä. Ja ne vanhat puutalot – kuin mielikuvat Astrid Lindgrenin satukirjoista.

Paras hetki on kirkonkylälle tulemisen ensipuraisu. Se, jos joku, on kesän ydinkokemuksia. Kun saavun, tunnen kesätuulen tuoksuvan. Kirkonkylän autius ja tyhjät liiketilat eivät nyt ahdista.

Kansa liikkuu asioillaan; kesäfiilis se on natiiveillakin. Kylillä kuljeskelu aktivoi muistoja, jotka on pakko jakaa kaverille: ”Tuolla poltettiin ekat röökit,.. tuolla kokoontui meidän salaseuramme!”

Tämän päälle vielä yötön yö, ihmisten kohtaaminen ja rannan juhannusjuhla. Näillä mielikuvillani sieluni soittaa suomalaisuuden kannelta, sydän räppää kotiseuturakkautta.

Saitko muistikuvan? Jos et, uskalla kokeilla ja tule käymään. Tavataanko jussina kylillä?

Kirjoittaja Riitta Kalliorinne on vanha- ja kesävihtiläinen, Instagramissa @erilainen_muori