Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | En tullut kohdatuksi Kohtaamispaikalla

Luoteis-Uusimaa kirjoitti 29.5.2022 Kohtaamispaikka-hankkeesta, jonka tarkoitus on tarjota perheille kohtaamisia, vertaistukea ja ammattiapua. Kyseessä on avoin, matalan kynnyksen paikka lapsille, nuorille ja perheille. Kohtaamisissa vietetään aikaa muiden perheiden kanssa, saadaan vertaistukea ja tarvittaessa ammattilaisten apua ja ohjausta.

Erityisen lupaavalta vaikutti Kohtaamispaikka-hankkeen moniammatillisuus ja se, että mukana ovat kunnan monet eri sektorit: kunta, Karviainen, seurakunta, MLL ja Mieli ry. Perheiden tilanteet ja ongelmat ovat usein monitahoisia, joten moniammatillisuus on tärkeää. Artikkelissa todettiin, että Kohtaamispaikka-tapahtumia mahtuu Vihdin viikkoon peräti 14 ja, että ne on hajautettu ympäri Vihtiä, esimerkiksi Nummelassa Annantien perhetupaan ja MLL:n perhekahviloihin eri kylissä. Artikkelista ei käynyt ilmi, ovatko kaikki tapahtumat sulautettu osaksi olemassa olevaa toimintaa vai onko myös uusia Kohtaamispaikka-tapahtumia.

Hanke kuulosti siinä määrin lupaavalta, että minäkin päätin kuopukseni kanssa lähteä mukaan nauttimaan näistä hankkeen hedelmistä. Yritin selvittää missä ja mitä hankkeen tapahtumia on. Tässä tulikin tenkkapoo, kun hankkeesta ei löytynyt tietoa esimerkiksi kunnan tai seurakunnan verkkosivuilta tai googlaamalla. No enpä pienestä lannistunut vaan ajattelin heti maanantaina suunnata Annantien perhetuvalle. Perille päästyämme totesimme, että perhetuvan sisäovessa oli kyllä lappu ”Kohtaamispaikka”, mutta perhetuvalla ei ollut ketään - ei edes ohjaajaa. Pihalla oli äiti, joka tiesi kertoa, että ohjaaja oli palaverissa. Eipä tullut kohtaamista kohtaamispaikalla.

Toivoisin, että Kohtaamispaikka-hankkeesta ja sen tapahtumista tiedotettaisiin, jotta perheillä olisi ylipäätään tieto tällaisesta hankkeesta ja mahdollisuus suunnitellusti osallistua itseään kiinnostaviin tapahtumiin. Kaipaisin tietoa, että mikä on uutta hankkeeseen liittyvää toimintaa tai uusia siihen liittyviä tapahtumia. Nyt vaikutti siltä, että esimerkiksi Annantien perhetuvalla hanke ei näkynyt mitenkään. Toivoisin myös, että perheitä osallistettaisiin kehittämistyöhön kartoittamalla heidän tarpeitaan. Näin pystyttäisiin parhaiten vastaamaan perheiden tarpeisiin. Suunnittelupalavereita kannattaisi pitää perheiden parissa - parhaat ideat lähtevät sieltä. Tapahtumia tulisi ehdottomasti olla myös virka-ajan ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin sekä loma-aikoina. Loma-ajat ovat monissa perheissä, joissa ei ole isovanhempien turvaverkkoa, todella kuormittavia. Voisiko kesälomallakin järjestää vaikkapa puistotreffit kerran viikossa? Näillä toimenpiteillä oikeasti mahdollistettaisiin, että merkittävä osa perheistä ei putoaisi ”verkosta” pois ja että kaikilla perheillä olisi mahdollisuus tulla kohdatuksi sekä avun tarpeissaan kuulluksi ja nähdyksi.