Kolumni Sampo Anttila Pörinää, pärinää ja pauketta – mopo on monelle nuorelle vapauden symboli

Lähestyvän kesän merkit ovat olleet ilmassa jo jonkin aikaa; allergikot niiskuttavat, lintubongarit kiikaroivat ja tienpientareet täyttyvät kukkien väriloistosta. Räkättirastaat räksyttävät, pikkulinnut visertävät ja hanhi- ja kurkiaurat päästelevät mitä merkillisempiä ääniä. Niin, ja ilmanalan täyttää edellisten lisäksi pörinä, pärinä ja pauke.

Sään lämmetessä ja luonnon herätessä eloon myös ihmiset siirtyvät sisätiloista ulos. Näin on nuortenkin kohdalla; kavereiden kanssa hengaileminen ulkona ilman vanhempien valvovan silmän tai nuoriso-ohjaajan kaitsevan katseen painetta niskassaan tuntuu pitkän talven jälkeen lähes huumaavalta. On täysin luonnollista, että myös nuoret alkavat säiden lämmettyä kokoontumaan ulkona. Ihminen on perusluonteeltaan varsin sosiaalinen otus.

Mahdollisuus liikkua paikasta toiseen on tärkeää meille kaikille. Tämän korostuu nuorilla, joilla aikuisuus ja mielikuvat sen tuomasta vapaudesta siintävät jo horisontissa. Usein vapaan liikkuvuuden mahdollistaa tuo keväinen pörisijä eli mopo. Mopo on monelle nuorelle paljon enemmän kuin taloudellinen investointi tai tapa päästä aamulla kouluun. Mopo on monelle vapauden symboli. Mopo on ensimmäinen askel kohti konkreettista itsenäisyyttä. Ja hyvä niin, mopolla on siis perusteltu paikkansa aikuisuutta kohti kasvavan nuoren elämässä.

Valitettavasti rapattaessa yleensä myös roiskuu. Mitä enemmän nuoria on paikalla, sitä todennäköisemmin mukaan mahtuu myös päihteitä, ilkivaltaa ja viritettyjä mopoja. Moposta saa valitettavan helposti tehtyä melusaastetta tuottavan hirvityksen, joka pitää koko naapuruston hereillä. Kun tilanne on jo päällä, oikea taho puuttumaan siihen on poliisi.

Aivan kuten linnunpoikanenkin harjoittelee lentämistä ennen lopullista pesästä lähtöä myös nuoret testaavat siipiään ja koettelevat rajojaan. Vanhempien on hyvä antaa tälle tilaa, mutta samalla kuitenkin pitää kiinni turvallisista yhdessä sovituista rajoista: Päihteet eivät ole ok, mopoilu yöllä laittomalla mopolla ei ole ok, ilkivalta ei ole ok. Ylilyöntejä sattuu, ne kuuluvat elämään. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niiltä pitäisi ummistaa silmänsä.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan nuorisopäällikkö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat