Kolumni Sari Sarpaneva: | Ensimmäinen vuosi liikuntapäällikön silmin

Siitä alkaa olla nyt vuosi, kun aloitin Vihdissä liikuntapäällikkönä, ja paljon on vuoteen mahtunut.

Aloittaessani kuvittelin, että korona-aika alkaa olla taaksejäänyttä elämää, mutta tässä sitä mennään edelleen on ja off -tilassa palveluiden rajoittamisten, sulkemisten ja avaamisten kanssa. Pitkään jatkunut etäily on tuonut haasteensa ihmisiin ja tapoihin tutustumisessa – ruudun takaa kaikki ei vaan tunnu samalta kuin live-tapaamisissa.

Rajoituksista viestiminen on ollut ihan oma lukunsa tilanteessa, jossa on liikkeellä valtava määrä erilaista ”tietoa”. Asiakasnäkökulmasta oikean tiedon seulominen on varmasti ollut hankalaa: minkä tiedon poimisi ja mihin uskoisi. Kunnan toimintaa rajoitusten suhteen ohjaavat ensisijaisesti Avin päätökset – en ole varma, onko tämä tuotu esiin riittävän selvästi. Viestintä onkin yksi liikuntapalveluiden tämän vuoden tärkeistä kehittämiskohteista.

Toiminnan ja vastuualueiden hahmottaminen on ottanut aikaa. Uutena henkilönä uskoisin tarkastelleeni kokonaisuutta ikään kuin kuntalaisen silmin, mikä on ehkäpä auttanut huomaamaan asioita, joissa olisi joko parantamisen varaa tai joista on viestitty epäselvästi.

Vastuualueista voisikin todeta lyhyesti, että liikuntapalvelut vastaa ohjatun liikunnan järjestämisestä, uimahallin ylläpitämisestä muilta kuin teknisiltä osin sekä seurayhteistyöstä, avustuksista ja yleisesti liikkumaan aktivoinnista. Kunnan liikuntapaikkatuotanto vastaa puolestaan ulkoliikuntapaikkojen ylläpidosta ja tilapalvelut sisäliikuntapaikoista. Yhteistyössä tätä hommaa kuitenkin hoidetaan.

Viestinnän kehittämisen lisäksi tämän vuoden tavoitteena on tehdä koko kuntaa koskeva liikkumisohjelma ja toimenpidesuunnitelma: miten vihtiläiset voisivat mahdollisimman hyvin ja pystyisimme tarjoamaan puitteet aktiivisten ihmisten Vihdille. Vaaditaan koko organisaation panostusta, jotta pystytään luomaan jotain oikeasti vaikuttavaa. Kaikkea ei ratkaista kerralla, mutta kun tahtoa ja asennetta on, voimme tavoitella suuria.

Viestintä on yksi kehittämiskohteemme tänä vuonna.

Haastavaa on siis ollut, mutta myös antoisaa. Koronan suhteen en malta olla toivomatta: olisiko tämä vihdoin tässä?

Kirjoittaja on Vihdin kunnan liikuntapäällikkö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat