Kolumni Jarmo Töyräs | Some – uusi tuomioistuin?

Meillä Suomessa on erinomainen ja toimiva tuomioistuinjärjestelmä. Suomea pidetäänkin yhtenä maailman johtavana, ellei jopa parhaana, oikeusvaltiona. Miten sitten määritellään oikeusvaltio? Näin se määritellään oikeusministeriön nettisivuilla: Oikeusvaltio tarkoittaa sitä, että kaikki julkinen valta toimii lainsäädännön asettamissa rajoissa, kunnioittaa demokratiaa ja perusoikeuksia sekä on riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten valvonnassa.

Oikeusvaltiossa jokainen pääsee julkisiin palveluihin, korruptiota ja vallan väärinkäytöksiä estetään ja ihmiset luottavat viranomaistoimintaan.

Se mikä antaa aihetta huoleen, on kysymys, onko meille muodostumassa uusi epävirallinen tuomioistuin? Some-tuomioistuin. Kun lukee sosiaalisen median eri keskustelupalstoja, esim. Facebook-ryhmiä, voi vain ihmetellä asioiden käsittelytapoja. Näissä ryhmissä surutta, jopa nimiä mainiten, syyllistetään ihmisiä erilaisista epäillyistä teoista.

Myös vihtiläisissä Facebook-ryhmissä on nimillä syytetty viranhaltijoita päätösten vääryydestä, etsitty tekoon ”syyllisiä” henkilöitä mainitsemalla etninen tausta, nimi tai muita tunnistetietoja. Ryhmien ylläpitäjät yrittävät parhaansa mukaan näitä asiattomia viestejä poistaa mutta tehtävä on mahdoton, eikä se mielestäni heille edes kuulu – jokainen vastatkoon omista tekemisistään.

Oikeusvaltion periaatteiden mukaista on, että kun koet tulleesi väärinkohdelluksi, niin virallinen prosessi käynnistetään ilmoittamalla asiasta viranomaisille. Tätä polkua asia sitten etenee, tarvittaessa aina tuomioistuinjärjestelmäämme saakka.

Tuomioistuin sitten viime kädessä päättää onko toimittu vastoin lakeja tai määräyksiä. Näin toimien turvaamme molempien osapuolten oikeudet. Sosiaalisessa mediassa syytettävien henkilöiden on käytännössä mahdotonta puolustautua tai edes tuoda omaa näkemystään julki.

Pahin mahdollinen skenaario on se, että joku näiden viestiketjujen innoittamana päättää ”oman käden oikeudella” rangaista mielestään syyllisiä. Tätä me kukaan emme varmasti halua. Toimitaan siis oikeusvaltion periaatteita kunnioittaen ja annetaan oikeusjärjestelmämme hoitaa tehtävänsä.

Kirjoittaja on talotekniikka-alalla työskentelevä perheenisä ja elinvoimaisemman Vihdin puolestapuhuja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat