Lukijalta | Kirkonkylän sairaala uudelleen käyttöön!

Viime aikoina vanhusten hoito on noussut suureksi huolenaiheeksi. Vanhusten hoidon ja huolenpidon kustannukset uhkaavat karata ja hoitajista on suuri puute.

Hoitopaikoista on puutetta ja tästä johtuen hoidettavia pidetään kalliilla sairaalapaikoilla ja, jos omasta kunnasta paikkaa ei löydy, joudutaan paikka ostamaan oman kunnan ulkopuolelta. Tällöin omaisten yhteydenpito ja vierailut hankaloituvat tai hoidettava unohtuu kokonaan. Vihdissäkin on jouduttu ostamaan vihtiläisille vanhuksille paikkoja muista kunnista. Sanomattakin on selvää, että tällainen huolettaa ja suorastaan järkyttää.

Meillä on Kirkonkylässä arvokas, vanha sairaala tyhjillään. Tietääkseni siellä ei ole ollut sisäilmaongelmia. Se vain jäi pois käytöstä ilmeisesti tarpeettomana Vihdin tultua osaksi kuntayhtymä Karviaista. Sairaalaa on yritetty myydäkin, mutta sopivaa ostajaa ei ole löytynyt. Sairaala palveli aikanaan sairaita hyvin. Siellä oli lääkärien vastaanotto sekä neuvola, ja se oli vanhusten hoitokotina. Monet vihtiläiset kertovat tarinoita siitä ja yleensä arvostaen ja kiittäen.

On monia vihtiläisiä, jotka suorastaan toivovat, että saisivat viettää vanhuutensa tutussa, vanhassa sairaalassa. Tottakai rakennus tarvitsisi korjausta, mutta korjaamisella saataisiin varmasti toimivat tilat edullisemmin kuin uuden rakentamisella, joka samankokoisena nielisi kymmeniä miljoonia. Sairaalan sijainti bussipysäkin vieressä ja hyvine parkkipaikkoineen on helposti lähestyttävä. Rakennuksen takaosasta avautuvat kauniit vihtiläiset maisemat hoidettavien nautittavaksi avarilta parvekkeilta.

Nyt siis toivomus monelta vihtiläiseltä: selvitetään sairaalan käyttöönottomahdollisuudet (vanhusten) hoivakodiksi. Siellä voisi olla pitkäaikaispaikkoja huonokuntoisille, mikä varmasti säästää kunnan kustannuksia, jos joudutaan kalliilla ostamaan paikkoja muualta tai käyttämään sairaalapaikkoja vanhusten hoitoon. Lisäksi lyhyitä kuntoutuspaikkoja vanhuksille tai kenelle tahansa esim. leikkauksesta kotiutuneille, jotka vielä tarvitsevat muutaman sairaalassaolo päivän ennen kotiin paluuta. Sekin on säästöä. Ja entä nämä pandemiat viruksineen? Nehän näyttävät jäävän riesaksemme jatkossakin. Saattaa olla, että jossain vaiheessa puhkeaa uusi tartunta-aalto, jolloin hoitopaikkoja tarvitaan. Vihti voisi myös myydä hoitopaikkoja ulkopuolisille tällaisessa tilanteessa. Pandemialääkärit jopa suosittelivat perustamaan koronasairaaloita, ja näin jossain jo tehtiinkin. Miksi ei siis meilläkin?

Vihti on ollut tunnettu hyvistä kouluistaan. Tänne voidaan perustaa kotihoitajien koulutusta ja harjoittelupaikat olisivat valmiina. Vapaaehtoistyölle oma toimintatila ja terveystarvikkeiden myyntipiste sopisivat saman katon alle. Tällainen hanke toisi Vihtiä positiivisesti esille ja antaisi potkua yleishyödylliseen toimintaan juuri tällä hetkellä, kun olemme jo kaksi vuotta joutuneet passiivisesti vain alistumaan virusten aiheuttamiin harmeihin. Uskon vahvasti, että tällainen hanke koituisi koko Vihdille myönteiseksi saavutukseksi, säästäisi menoja ja mikä parasta saisimme omasta kunnastamme tärkeitä palveluja, joita vihtiläiset arvostavat.

Vuokko Sivuranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut