Päätoimittajalta Aija Pirinen Vihdin ja alueen asialla

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit käydään ensi sunnuntaina. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Vihti, Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio.

Uuteen aluevaltuustoon valitaan 79 aluevaltuutettua. Ylen syyskuussa tekemän arvion mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustopaikat kasautuisivat espoolaisille poliitikoille, joita nousisi aluevaltuustoon peräti 64. Kirkkonummi ja Raasepori saisivat 5, Vihti ja Lohja 2 ja Inkoo 1 ehdokkaan. Arvio perustui viime kesän kuntavaalitulokseen.

Eipä ihme, että Vihdin Uutisten verkkokyselyssä (sivu 10) peräti 80 prosenttia vastaajista ilmoitti äänestävänsä oman kunnan ehdokasta. Moni haluaa turvata oman kunnan edustuksen.

Viime viikkoina olemme julkaisseet ehdokkaiden Vaalikynä-kirjoituksia sisarlehdessämme Luoteis-Uusimaassa. Vaalikynä-palsta päättyi sunnuntaina. Tämän viikon lehdet rauhoitamme muiden kuin ehdokkaiden kirjoituksille.

Vaalikynä-palstan yhteydessä ilmoitimme ennakkoon, että mikäli palstalla on ruuhkaa, ensisijalla ovat vihtiläisten ehdokkaiden kirjoitukset. Tästä tuli toimitukseen joitakin yhteydenottoja, osa koki rajauksen epätasa-arvoisena muiden kuntien ehdokkaille.

Rajaus oli kuitenkin välttämätön, sillä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on lähes 750 ehdokasta ja toimitukseemme lähetettiin Vaalikynä-kirjoituksia niin paljon, etteivät ne kaikki olisi lehteen mahtuneet. Tämän vuoksi rajaus oman kunnan ehdokkaiden kirjoituksiin tuntui luontevalta. Eihän mikään muu kuin paikallinen lehti puolusta juuri oman kunnan etua.

Paikkakunta ei saa olla ratkaisevin kriteeri, kun valitaan päättäjiä yhteiseen aluevaltuustoon. Toivottavaa olisi, että valtuustoon valitaan ammatillisesti tai sote-kokemuksensa ja näkemyksiensä puolesta mahdollisimman pätevät edustajat. Useilla ehdokkailla, myös vihtiläisillä, on aitoa halua tavoitella hyvinvointialueen kokonaisetua.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat