Vaalikynä | Lähipalveluiden vahvistaminen on suorastaan välttämättömyys

Keskusta on ainoa puolue, joka on ohjelmassaan konkreettisesti sitoutunut lähipalveluiden vahvistamiseen. Keskustan linjaa vähintään yhdestä sote-palvelupisteestä jokaisessa hyvinvointialueen kunnassa on muista puolueista haastettu.

Lähipalveluiden vahvistaminen on suorastaan välttämättömyys, jos sote-uudistuksen tavoitteiden halutaan toteutuvan. Ilman lähipalveluita eivät peruspalvelut vahvistu, hyvinvointi- ja terveyserot kapene tai kaikki ihmiset pääse tarpeensa mukaiseen hoidon piirin ripeästi.

Monet väittävät, että rahat eivät riitä lähipalveluihin jokaisen kunnan alueella. Itse ajattelen, että rahat eivät varmasti riitä, jos ihmiset joutuvat odottelemaan pitkään, jäävät yksin ongelmiensa kanssa tai eivät hakeudu hoitoon ajoissa. Tämä jos joku johtaa kalliiden erikoispalveluiden tarpeen kasvuun.

Keskittämisen perustelut lähtevät usein siitä oletuksesta, että uudistuksessa kyse on vain terveyspalveluista. Äkkiäkös sinne Espooseen Vihdistä autolla hurauttaa ja verkonkin kautta voi saada palveluita.

Olen eri mieltä. Lähipalvelut ovat tärkeä asia arjen sujuvuuden kannalta kenelle tahansa. Erityisen tärkeitä ne ovat silloin, kun palveluita tarvitsee paljon.

Lisäksi on muistettava, että sotessa on kyse myös sosiaalipalveluista. Siis kaikkein heikoimpien ja pienituloisimpien kohtaamisesta. Kyse on päihdetyöstä, ikäihmisten palveluista ja lastensuojelusta. Pärjäämisen olettamus on väärä ja todellisuudelle sokea.

Silja Silvasti Aluevaaliehdokas (kesk.)Vihdin kunnanvaltuutettu

Etusivulla nyt

Luetuimmat