Vaalikynä | Ehdotus kärkiehdokkaista on outo

Toimittaja Marja Keski-Luopa haastoi Luoteis-Uusimaan kolumnissa (30.12.) vihtiläisiä puolueiden paikallisjärjestöjä nimeämään asettamistaan ehdokkaista kärkiehdokkaan.

Meillä Suomessa on käytössä avoin suhteellinen vaalitapa, jossa avainkäsitteitä ovat demokratia ja yhdenvertaisuus. Valta on äänestäjillä, ei puolueilla. Äänestäjä päättää ketä hän äänestää, puolueiden tehtävänä on asettaa ehdokkaat.

Jossakin päin maailmaa on käytössä suljettu listavaali, jossa puolue päättää ehdolle asettamiensa ehdokkaiden keskinäisen järjestyksen. Äänestäjä äänestää vain listaa, ja kultakin listalta tulevat valituiksi ne henkilöt, jotka listan laatija on asettanut listan kärkeen.

Nyt Marja Keski-Luopa ehdottaa, että puolueiden paikallisjärjestöt päättäisivät asettaa ehdokkaistaan jonkun kaikkien muiden edelle – kärkiehdokkaaksi. Tätä hän perustelee sillä, että varmistettaisiin vihtiläisen ehdokkaan läpimeno.

Pidän Marja Keski-Luopan ehdotusta vähintäänkin outona, suomalaiseen vaalijärjestelmään kuulumattomana, äänestäjälle kuuluvaa valtaa väheksyvänä, äänestäjää hämmentävänä ja harhaanjohtavana sekä demokratiaa ja ehdokkaiden yhdenvertaisuutta halveksivana.

Toivon, että vihtiläiset puoluejärjestöt kunnioittavat Suomessa noudatettavaa avointa suhteellista vaalitapaa ja ettei yksikään niistä lähde mukaan tällaiseen arveluttavaan menettelyyn.

Jyrki Pinomaa, ekonomi Aluevaaliehdokas, Vihti

Toivon, että vihtiläiset puoluejärjestöt kunnioittavat Suomessa noudatettavaa avointa suhteellista vaalitapaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat