Toimittajalta Marja Keski-Luopa: Uskallusta nimetä paikallisia kärkiehdokkaita aluevaaleihin?

Aiotko äänestää Länsi-Uudenmaan aluevaaleissa tammikuussa? Tottakai. Olen sitä ihmis- ja ikäryhmää, joka kokee velvollisuudekseen äänestää kaikissa vaaleissa. Mitä vanhempia olemme, sitä varmemmin äänestämme.

Ensimmäisten aluevaalien äänestysaktiivisuudesta ollaan huolissaan. Varmaan syystäkin, sillä Espoo jyllää. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kymmenessä kunnassa on yhteensä noin 477 000 asukasta. Heistä noin 62 prosenttia on espoolaisia, vajaa 10 prosenttia lohjalaisia ja noin 6 prosenttia vihtiläisiä.

Espoolaiset äänestävät aktiivisesti. Kevään 2019 eduskuntavaaleissa Espoon äänestysprosentti oli 77,5 ja Vihdin 72,1. Kesän kuntavaaleissa vastaavat luvut olivat 58,2 ja 54,5. Jopa kevään 2019 eurovaaleissa espoolaiset olivat ihan omalla kymmenluvullaan: Espoo 54,1 ja Vihti 42,6.

Ennakkoäänestys alkaa vajaan kahden viikon päästä, keskiviikkona 12. tammikuuta. Vielä en tiedä, ketä äänestäisin. Se on selvää, että ääneni saa vihtiläinen ehdokas. Heitä on 58, kymmenen eri puolueen listoilla.

Kaikki toivomme, että edes yksi vihtiläinen ehdokas menisi läpi. Helppoa se ei ole. Ehdokkaita on yhteensä 748.

Mieleen nousee villi ajatus: olisiko vihtiläisillä puolueosastoilla ja -yhdistyksillä halua ja ennen kaikkea uskallusta nimetä omat kärkiehdokkaansa aluevaaleihin? Näin näyttää ainakin Lohjan seudun KD-osasto tehneen.

Mitä vanhempia olemme, sitä varmemmin äänestämme.

Paikallisten kärkiehdokkaiden osoittaminen voisi kiinnostaa meitä äänestäjiä – kärkiehdokashan tarkoittaa häntä, jolla on osaamista ja oletettavasti myös parhaat mahdollisuudet mennä läpi. Kärkiehdokkuudet nostaisivat vihtiläisiä ehdokkaita, mikä olisi tärkeää – mehän saamme äänestää myös muiden hyvinvointialueen kuntien ehdokasta.

Pannaan kalenteriin sunnuntai 23. tammikuuta, varsinainen vaalipäivä. Aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. He päättävät myös meidän vihtiläisten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä vuoden 2023 alusta.

Ei anneta periksi espoolaisille vaan lähdetään uurnille – innolla tai velvollisuudentunnosta!

Etusivulla nyt

Luetuimmat