Lukijalta | Eräs muisto Prahan joulusta

Ystäväni rva K. hypisteli sellaista pientä puista ja kaunista rasiaa ja hän selvästi puntaroi siinä samalla, että ottaako hän sen vai ei....

Sitten joimme kuumat värisyttävät rommitotit, koska joulukuisessa Prahassa oli niin kylmänkosteaa ja se tuntui luissa ja ytimissä. Minun täytyi ostaa villapipo, siellä kun oli kojuja vieri vieressä, missä myytiin niitä pipoja ja rukkasia ja sieviä lasienkeleitä, kultaisia omenoita kuuseen ja maukkaita kakkuja. Maistoimme rouva K:n kanssa kuumia kastanjoita ja voi suli niihin hujauksessa. Pienehkössä altaassa uiskenteli eläviä karppeja ja mekin ostimme sellaisen, koska "maassa maan tavalla..." Ei siellä joulukinkkuja ollut saatavilla. Vaan oli näitä joulukarppeja. Pienen kuusenkin me ostimme ja muutaman kultaisen ja punaisen pallon ja hopeanauhaa siihen koristeeksi.

Matkalla majapaikkaamme pysähdyimme hetkeksi kahdentoista apostolin hahmon seuraan, jotka työntyivät esiin luukkujen takaa tämän kuuluisan Astronomisen kellon seinässä. Tasatunnein sieltä pelotteli myös luurankokin. Ylitimme vielä Vltava-joen ylittävän Kaarlen sillan, jossa monet taiteilijat myivät taidettaan. Aivan kuin olisin hypännyt suoraan sisään satuun, sillä niin kauniina tämä upea kaupunki näyttäytyi. Kuvittelin Kafkan sillalle ja hän tuijotti mietteliäänä kaikkia näitä kirkkaita valoja ja tähtitaivasta. Ja minä imin tuota kaikkea ja olin sen sadun sisällä. Katusoittaja maalailee kitarallaan sinisiä sointuja ja haikeaa harmoniaa.

Siltaa koristavat pyhimyspatsaat antavat suojan sielulleni. Ne ovat ilmeikkäitä ja mahtavia.

Tämä oli ensimmäinen jouluni ilman vanhempiani ja sinä pelastit minut paljoilta kyyneliltä, tuskalta, kivulta ja ikävältä.

"Hyvää joulua!" sanoin rva K:lle ja aloin itkeä, mutta sinä halasit minua ja lohdutit. Olit minulle tuki ja apu ja se lohtu. Ja sinä annoit minulle pienen pienen paketin. Siinä oli se puinen rasia, jota niin kauan "punnitsit."

Tämä oli ensimmäinen jouluni ilman vanhempiani.

Ehkä kuitenkin tarkoitit vain hyvää...!

Tanja Talaskivi

Etusivulla nyt

Luetuimmat