Pääkirjoitus: Työmatka junalla Vihdistä Turkuun?

Turun tunnin junan ratasuunnittelu on käynnissä. Jos investointipäätös tehdään lähivuosina, lähi- ja kaukojunat liikennöivät radalla vuonna 2032. Kuvituskuva. Sami Kuusivirta

Marja Keski-Luopa

Miltä tuntuisi nousta luotijunaan Vihti-Nummelan asemalla, istua alas lukemaan, neulomaan tai töitä tekemään – samalla kun kiitää työpaikalle Turkuun? Tai ajella vähän hitaammalla lähijunalla Helsinkiin? Tämä voi olla mahdollista vuonna 2032, mikäli Turun tunnin juna -hanke etenee suunnitelmien mukaan.

Näkymä on huima: Turun tunnin juna luo Etelä-Suomeen 1,5 miljoonan ihmisen työssäkäyntialueen.

Lokakuussa alkoi Turun Tunnin Juna Oy:n teettämä ratasuunnittelu sillä tarkkuudella, että rautatiealue voidaan merkitä maastoon. Väylän aiemmin tekemä yleissuunnitelma on ohjenuorana: rakennuksiakin tulee jäämään radan alle. Vihdissä mullistuu maisema erityisesti Huhmarin alueella ja Nummelan eteläpuolella. Hankeyhtiö kertoo haluavansa avoimuutta ja vuorovaikutusta asukkaiden ja maanomistajien kanssa. Ensi vuodelle luvataan asukastilaisuuksia ja kuntatapaamisia "livenä".

Radan rakentaminen vie hankeyhtiön mukaan kuutisen vuotta. Jotta se olisi liikennöitävissä vuonna 2032, pitäisi poliittinen investointipäätös tehdä vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Se on maan tulevan hallituksen asia.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin uutisten toimittaja.

Kommentoi