Kolumni Pekka Valkeapää Rakennukset ovat tärkeitä

Astuin taannoin kahden vuoden tauon jälkeen sisälle Vihdin seurakuntataloon. Kokemus oli sykähdyttävä. Pintaan tulvahtivat lukuisat muistot talossa vietetyistä juhlista ja työskentelystä talon virastopäädyssä. Talon sisällä oli täysi työntouhu käynnissä, ensi kesään mennessä ovet avautuvat uudestaan. Ilouutinen seurakuntatalosta on monelle vihtiläiselle seurakunnan paras joululahja.

Seurakuntatalon ohessa toinenkin rakennus herättää positiivisia ajatuksia vihtiläisten mielissä syksyisen harmauden keskellä – suunnitteluvaiheen loppusuoralla oleva monitoimirakennus ja siunauskappeli hautausmaalle. Havainnekuvia katseleva huokaisee: Onpa se kaunis ja juuri sen näköinen kuin kirkollisen rakennuksen pitää ollakin.

Kuinkas tässä nyt näin pääsi käymään? Ensin oltiin purkamassa ja nyt ollaankin rakentamassa. Ensin oltiin rahattomia korjaamaan seurakuntataloa ja rakentamaan uutta siunauskappelia ja nyt rahaa tuntuu riittävän molempiin. Päätökset molempiin suuntiin ratkaisi raha. Sitä ei ole tullut mistään lisää, mutta sitä ei tarvitakaan rakennuksiin lähi vuosina 10 miljoonaa euroa, vaan 3 miljoonaa euroa. Markkinoille tulleet ilmanpuhdistuslaitteet ovat tässä ratkaisevassa roolissa ja se, että nyt osataan kapseloida seinärakenteen epäpuhtaudet hyvin. Näillä konstein annetaan vanhalle rakennukselle lisäaikaa 10–15 vuotta. Siunauskappeli ja monitoimirakennus on taasen kohtuuhintainen, kun se toteutetaan hyvällä suunnittelulla ja viisailla sisätilaratkaisuilla.

On päädyttävä siihen johtopäätökseen, että kirkolliset rakennukset ovat vihtiläisille hyvin tärkeitä. Ne ovat yhteisen ilo- ja surujuhlan paikkoja. Ne nostavat mielen ylös, kun se on alas painettu. Niihin tullaan yhteen ja niissä koetaan yhteyttä. Touko Saaren suunnittelema upea Vihdin seurakuntatalo saa uuden mahdollisuuden tuottaa meille iloa ja lohdutusta – se on hienoa. Laura Paunilan suunnittelema monitoimirakennus ja siunauskappeli, olkoon se valmistuttuaan lohdutuksen kehto meille kaikille!

Kirjoittaja on Vihdin kirkkoherra ja rovasti, jonka voi tavata kirkon penkin lisäksi lenkkipolulla, muikkuverkoilla ja metsän antimista nauttimassa.

Ensin oltiin purkamassa ja nyt ollaankin rakentamassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat