Pääkirjoitus: Eettisesti tuotettu liha kiinnostaa kyllä

Jari ja Veera Ollikkala tutkivat seinätaulua, josta löytyy kaikki tieto tilalla olleista sioista. Sikatilalla on nyt aavemaisen hiljaista. Tarja Omenainen

Tarja Omenainen

Vihtiläinen sikatila Ollikkalan Olkipossu lopetti toimintansa kannattamattomana. Sinetti lopetuspäätökselle oli, kun S-ryhmä irtisanoi sopimuksen Ollikkalan tilan suurimman lihanostajan ja jalostajan kanssa. Seurauksena lihanhinta tippui niin paljon, että jatkaminen oli mahdotonta. Ilmoitus lopettamisesta tuli S-ryhmältä kahden kuukauden varoitusajalla. Tilan sianruhoista 90 prosenttia meni S-ryhmän kautta kuluttajille. Päätöksen perusteluna oli, ettei eettisesti tuotettu liha mene kaupaksi.

Lihan kulutus on laskenut. Moraalisesti hyväksytyllä tavalla kasvatetun eläimen liha kiinnostaa kyllä kuluttajia. Jos alkuperä on tiedossa ja olosuhteet avoimesti tarkasteltavissa moni on valmis maksamaan kalliimpaa hintaa. S-ryhmän päätöstä on vaikea ymmärtää.

Ollikkalan sikatila teki ainutlaatuista yhteistyötä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Vihdissä on nähty sekä eläinlääketieteen opiskelijoita harjoittelemassa sikojen eläinlääkintää että eläinlääketieteellisen tiedekunnan sikatutkijoita uusien sikatutkimusprojektien parissa. Ollikkala oli yksi harvoista tiloista, jonne opiskelijat pääsivät. Muut sikatilat eivät halua päästää eläinlääketieteen opiskelijoita tiloille. Eikö tilojen toiminta ja eläinten hyvinvointi kestä tarkastelua?

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja

Kommentoi