Toimittajalta Tarja Omenainen: Koira kirittää liikkeelle ja luontoon virkistymään

Tarja Omenainen

Ulkoilu jäi vaivihkaa vähemmälle syksyn aikana. Työkiireet ja vauhdikas yksityiselämä veivät aikaa liikkumiselta. Suurin syy löytyi kuitenkin koiran leikkauksesta, josta toipuminen kestää kaikkinensa nelisen viikkoa. Koiralenkit ovat jääneet koska koiraa on lupa käyttää vain tarpeilla.

Normaalioloissa teemme päivittäin useita ulkoilulenkkejä eri mittaisina ja erilaisissa ympäristöissä. Arkiaamuina koiralenkki on tehty ennen töiden alkamista, iltapäivälenkki töiden jälkeen ja iltalenkki ennen nukkumaan menoa. Koiralenkkien jäädessä huomasin miten paljon ulkoilin koiran kanssa joka päivä ja miten harvoin ulos tuli lähdettyä ilman koiraa. Koira kirittää liikkeelle ja luontoon virkistymään.

Työympäristöön tuli muutoksia koronarajoitusten purkamisen myötä, kun siirryimme toimitukseen työskentelemään kodin etätyöpisteeltä hybridimallilla. Avokonttorissa työskenteleminen yhdessä työtovereiden kanssa kuormitti kuin huomaamatta hermostoa.

Vihdoin tempaisin itseni lähimetsään patikoimaan ilman koiraa. Moni tietää "käyttäjäkokemuksesta", että luonnossa liikkumisesta tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo. Aivot toimivat hetken aikaa paremmin, energia virtaa ja toisaalta levollisuus valuu kehoon. Nykytiedon mukaan metsällä on mahtavia terveysvaikutuksia.

Kliinisen toimistoympäristön jälkeen tuntui melkein kapinalliselta iskeä vaelluskengät märkään mutaan, pehmeään sammaleeseen ja kovaan kiveen. Silmät näkivät pian yhä pienempiä asioita, kun tarkkaavaisuus kasvoi. Nostin katollaan olevan koppakuoriaisen oikein päin ja siirsin turvallisempaan paikkaan. Sulauduin vähitellen ympäristöön niin, että puussa oleva pikkulintu lähti vasta, kun kasvoni olivat aivan liki. Lepäämässä ollut valkohäntäpeura vaivautui liikkeelle, kun olin parin metrin päässä. Valkoinen peräpää pomppien se katosi syksyn värikylläiset lehdet askeleiden alla rapisten.

Olen rutinoitunut liikkumaan metsässä koiran kanssa ja oudolta tuntui. Oma koira kuuntelee herkällä korvalla ja seuraa tarkasti koulutuksen ansiosta. Yhdessä patikointi on mutkatonta ja mukavaa. Metsälenkki yksin toi esimakua siitäkin, miten karvaiset ystävät jättävät meidät varhain omaan elinikään verrattuna.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten toimittaja.

Luonnossa liikkumisesta tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo.

Kommentoi